Putin se může vykašlat na Spojené státy i EU. Ekonom rozebírá vyhlídky Ruska a vůbec nejsou černé

03.04.2015 20:23

Ruská ekonomika sice zatím není v nejlepší kondici, ale podle experta Colina Chílcoata z oborového serveru oilprice.com se jí nabízejí značné příležitosti k budoucímu růstu. Prezident Vladimir Putin si prý může vybírat, koho přizve ke spolupráci, a nemusí se tak podbízet Západu.

Putin se může vykašlat na Spojené státy i EU. Ekonom rozebírá vyhlídky Ruska a vůbec nejsou černé
Foto: repro kremlin.ru, tan
Popisek: Prezidenti Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan

Na východní frontě panuje klid, stejný klid panuje i ve vztazích mezi světovými velmocemi. Především proto, že po uzavření mírové dohody v Minsku je na Ukrajině dodržován klid zbraní a pozornost světového společenství se obrátila na Írán a Jemen. Přesto není vztah mezi Ruskem a Západem o nic méně chladný, než tomu bylo v předcházejících měsících. Může ovšem takový antagonistický vztah přetrvat i v dlouhodobém horizontu? A pokud ano, mohou si obě dvě strany něco podobného dovolit?

V případě Ruska všeobecně převládá názor, že nikoli. Zdá se, že takové hodnocení je vzhledem k posledním statistikám celkem na místě. Centrální ruská banka předpovídá pokles ekonomiky o 3,5 až 4 % a v příštím roce o další procento. Rubl je sice nyní poměrně stabilizovaný, ale přesto od června loňského roku ztratil 40 % své hodnoty. Bývalý ministr financí Alexej Kudrin se nechal slyšet, že podle jeho odhadů budou Rusko události na Krymu v příštích třech až čtyřech letech stát 200 miliard dolarů. V ekonomice převládá šedá zóna a kromě Putina málokdo hýří optimismem, že by se mělo vše rapidně změnit k lepšímu.

Z Putinova pohledu se ovšem zase nic tak zásadního neděje. Ruský prezident vstoupil do šestnáctého roku v čele své země ať už v roli premiéra či prezidenta a nepotýká se vlastně s jinými problémy, než tomu bylo v roce prvním. Ekonomika stagnuje, životní úroveň klesá, odliv kapitálu je patrný a přímé zahraniční investice jsou naopak nízké. Vývoj ruské demografie a akciové trhy jsou na tom celkem dobře, ale v krátkodobém horizontu nepřinášejí makroekonomické ukazatele zemi příliš velké naděje.

Celý text v angličtině najdete ZDE

Před více než 14 dny Spojené státy oznámily, že budou nadále pokračovat v sankcích proti Rusku. Do té doby, než se Rusko vzdá Krymu. O tři dny později deklarovalo stejný postoj také v prohlášení Německo. V ten samý den se ovšem vedoucí představitelé Evropské unie shodli, že odloží další sankce o několik měsíců, aby dostala dohoda z Minsku šanci. Předpokládá se, že možná až polovina členských států by se zrušením sankcí souhlasila. Nejčastěji se mluví o Rakousku, Kypru, Maďarsku, Itálii, Řecku, Slovensku a Španělsku.

Zejména Řecko, které se ocitlo na pokraji krachu a nyní jedná s unijními úředníky o záchranném balíčku, se s Ruskem viditelně sblížilo. Nově zvolený premiér země Alexis Tsipras se má 8. dubna setkat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Athény věří, že by mohlo na společné schůzce dojít k vytvoření záložního plánu k financování ze strany EU. Na konci března byl v Moskvě řecký ministr pro energetiku Panagiotis Lafazanis a domů se vrátil s ubezpečením, že se Rusko aktivně zúčastní tendru na těžbu ropy a plynu v Jónském moři.

Spolupráce pokračuje i mezi Maďarskem a Ruskem. Při společném setkání premiéra Orbána s Vladimirem Putinem byl dohodnut úvěr ve výši 10,8 miliardy dolarů pro rozšíření maďarské jaderné elektrárny Paks. Ať už jde o poskytování skutečné pomoci nebo ne, Rusko vysílá do Evropské unie jasný signál – nikdo je v těchto záležitostech nemůže zastavit. Jasně se tak ukazuje, že účinky sankcí jsou limitované. Ač ještě Rusko není zdaleka venku z nejhoršího, přesto se mu nabízejí obrovské příležitosti k růstu. Nespočet „nápadníků“ z Východu, Západu, kteří se na tomto byznysu chtějí podílet, Putina nijak nenutí, aby se podbízel zastáncům tvrdé linie ze Spojených států či EU.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…