Putin se omluvil Izraeli. Ale v ruské TV už změnili slovník

06.05.2022 12:07

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov vyvolal ostrou reakci státu Izrael poté, co prohlásil, že největší antisemité jsou právě Židé. Ruský prezident Vladimir Putin se za slova svého ministra zahraničí židovskému státu omluvil. V ruských médiích prý teď změnili slovník.

Putin se omluvil Izraeli. Ale v ruské TV už změnili slovník
Foto: Oficiální stránky ruského prezidenta
Popisek: Ruský prezident Vladimír Putin

Anketa

Je sněmovní opozice (ANO a SPD) dostatečně důrazná v boji s vládou?

hlasovalo: 36799 lidí
„Zelenskyj je Žid? Hitler byl také židovského původu. Největší antisemité jsou právě Židé,“ pravil Lavrov ve veřejném prostoru. Konkrétně v závěru minulého týdne v rozhovoru pro italskou televizi Zona Bianca.

Nejen mezi politiky židovského státu tím vyvolal značný rozruch. V Izraeli začaly sílit hlasy, že je třeba více podpořit Ukrajinu. Izraelský ministr zahraničí Ja'ir Lapid si předvolal k vysvětlení ruského velvyslance v Izraeli.

Ruský prezident se snaží situaci zklidnit a za Lavrovova slova se Izraeli omluvil. Informoval o tom izraelský premiér Naftali Bennett, který izraelským novinářům prozradil, že absolvoval telefonát s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Informace o telefonickém hovoru přinesly izraelské deníky Haaretz, Time od Israel a další.

„Premiér přijal omluvu prezidenta Putina za Lavrovovy komentáře a poděkoval mu za objasnění prezidentova pohledu na židovský národ a památku holocaustu," uvedl Bennettův úřad.

Ve čtvrtek Putin také poslal zprávu prezidentovi Isaacu Herzogovi, ve které mu popřál vše nejlepší ke Dni nezávislosti Izraele.

„Jsem přesvědčen, že rusko-izraelské vztahy založené na principech přátelství a vzájemného respektu se budou nadále rozvíjet ve prospěch našich národů a ve prospěch posílení míru a bezpečnosti na Blízkém východě,“ uvedl Putin podle Herzogova úřadu.

Americká fejetonistka Julia Davisová, která sleduje ruská státní média, v této souvislosti na Twitteru upozornila, že ruští novináři teď dostali nové směrnice, jak napříště popisovat nacismus. Už se nemá zdůrazňovat antisemitismus, ale údajná protislovanská a protiruská linka novodobých nacistů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…