Putin si pase evropské politické veterány. Pavel Šafr zveřejnil jejich seznam

28.04.2018 9:27

Ruská federace hledá cesty, jak posílit svůj vliv v Evropě. Naučila se, že jí mohou pomoct bývalí evropští politici, a to jak na obchodní úrovni, tak na úrovni vylepšování obrazu Ruska v EU. Informuje o tom server Hlídací pes.org. Příkladem politika, který pomáhá Rusku obchodně, je bývalý německý kancléř Gerhard Schröder. V další kategorii předchůdce Miloše Zemana na postu prezidenta Václav Klaus. Vláda Andreje Babiše prý teď hledá cesty, jak Rusku ztížit práci.

Putin si pase evropské politické veterány. Pavel Šafr zveřejnil jejich seznam
Foto: Oficiální twitterový účet Vladimira Putina
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin

V roce 2005 Rusové učinili pokus. Když německý kancléř Gerhard Schröder prohrál volby s Angelou Merkelovou – která je mimochodem kancléřkou nepřetržitě dodnes –, tak tehdy ruská společnost Gazprom Schrödera nalákala do svých služeb a využívá ho jako lobbistu. Schröder se osvědčil, takže Rusko v této své snaze pokračuje. Jen tři měsíce poté, co dnes již bývalý ministr financí v rakouské vládě Hans Jörg skončil ve funkci, našel práci v Gazpromu.

Rusko však hledá i jiné cesty, jak v EU rozšířit svůj vliv. Bývalé politiky využívá také k tomu, aby v EU vylepšovali obraz Ruské federace. „To je případ českého exprezidenta Václava Klause, který zasedá v dozorčí radě institutu Dialog of Civilisations v Berlíně. Think-tank založený a financovaný bývalým šéfem ruských státních železnic Vladimirem Jakuninem se oficiálně snaží o „otevřený, spravedlivý dialog s respektem, který je klíčový v současné době globálních změn a nejistoty“. ... Jakuninův institut pořádá tradiční konferenci na ostrově Rhodos, kam opakovaně zavítal jak Václav Klaus, tak současný prezident Miloš Zeman,“ připomíná server.

Pro Rusy začal pracovat také rakouský exkancléř Wolfgang Schüssel, který se stal manažerem největšího ruského mobilního operátora MTS. Bývalí kancléři a prezidenti mohou Rusům nabídnout širokou síť kontaktů.

EU však jen pasivně nepřihlíží ruským snahám. Některé evropské země už do svého právního řádu zařadily zákony, na jejichž základě nesmějí bývalí politici nějaký čas – alespoň rok, dva či tři – pracovat pro soukromý sektor v těch oblastech, které měli jako politici na starosti. Podobné omezení chystá i vláda premiéra v demisi Andreje Babiše v připravovaném zákoně o lobbingu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…