Putin uvedl do pohotovosti jaderné zbraně! Valí se odezva

27.02.2022 15:50

Když ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek nad ránem oznamoval světu, že nařídil spustit invazi na Ukrajinu, varoval zároveň, že pokud se mu v operaci někdo pokusí zabránit, bude muset čelit všem prostředkům, které má Ruská federace k dispozici. Nepřímo tak pohrozil využitím jaderných zbraní. A v neděli 27. února 2022 nařídil uvést jaderné zbraně do pohotovosti. Na tuto hrozbu již reagoval šéf NATO i Bílý dům.

Putin uvedl do pohotovosti jaderné zbraně! Valí se odezva
Foto: Oficiální stránky ruského prezidenta
Popisek: Ruský prezident Vladimír Putin

„Začíná to vypadat, že se Putin ocitá na křižovatce. Buď nasadí další zbraně včetně termobarické a jaderné, aby okupoval Ukrajinu, a bude chtít pokračovat dál do Evropy. Anebo couvne a bude brzy svržen jako slabý vůdce. Podle toho, jak teď vystupuje, není psychicky v normě,“ varoval před Putinovým jednáním již dnes dopoledne komentátor Alexandr Mitrofanov.

Anketa

Prožije český národ na území svého státu rok 2022 v míru?

52%
36%
12%
hlasovalo: 38559 lidí

„Západ, zdá se, odstřihne větší část ruských bank od SWIFT a zmrazí rezervy ruské centrální banky. To je dobře, ale snad si všichni uvědomují, že to pro Rusko bude mít tak zničující dopady, že to Putin může vyhodnotit jako vyhlášení války Západem se všemi možnými důsledky,“ psal také politolog Jiří Pehe.

Putin svůj krok zdůvodnil agresivními prohlášeními vedoucích představitelů členských zemí Severoatlantické aliance na adresu Ruska.

„Agresivních vyjádření na adresu naší země se dopouštějí i vysocí představitelé předních zemí NATO, a proto přikazuji ministru obrany a náčelníkovi generálního štábu, aby uvedli síly odstrašování ruské armády do zvláštního režimu bojové pohotovosti,“ řekl Putin podle agentury TASS během dnešní porady v Kremlu, které se zúčastnil ministr obrany Sergej Šojgu a náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov.

Zmíněné odstrašující síly zahrnují balistické rakety a další zbraně s konvenčními bojovými hlavicemi, ale také ruské jaderné zbraně. Rusko ve své strategii až dosud kladlo důraz především na jaderné odstrašování. Putin si podle TASS také postěžoval na to, že Západ přijímá nelegitimní sankce proti Rusku. Očekává se, že nynější západní sankce, přijaté po ruské invazi na Ukrajinu, tvrdě zasáhnou ruskou ekonomiku.

Mluvčí Bílého domu Jen Psaki uvedla, že „Rusko nebylo ze strany NATO nikdy ohrožováno“, informovala britská BBC.

Šéf NATO Jens Stoltenberg označil tato slova z Moskvy za nebezpečnou rétoriku.

Na oznámení Putina reagovala americká velvyslankyně při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová. Ta ho označila za nepřijatelnou eskalaci války na Ukrajině a vyzvala k co nejdůraznějšímu zmaření kroků ruského prezidenta.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba prohlásil, že pokud Putin použije jaderné zbraně proti Ukrajině, bude to pro svět znamenat katastrofu, informovala britská BBC. Uvedl také, že tato slova Moskvy mají zřejmě vytvořit tlak na ukrajinskou stranu před plánovaným jednáním na ukrajinsko-běloruské hranici.

Šéfredaktor a spoluzakladatel serveru Voxpot.cz zaměřující se na mezinárodní konflikty Vojtěch Boháč Putinovu výhrůžku jadernými odsoudil, ale zdůraznil, že čím více se bude věnovat pozornosti takovým výhrůžkám, tím více je bude Putin používat jako argument.

 

 

Europoslanec Tomáš Zdechovský reagoval stručně a jasně: „Šílenec, který si nechce připustit, že prohraje!“

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …