Putin v Íránu. Navíc s Erdoganem z členské země NATO. Co všechno to znamená pro Západ?

19.07.2022 15:47

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý odcestoval do Teheránu, kde bude jednat s íránským nejvyšším vůdcem ajatolláhem Alím Chameneím a na třístranné jednání se připojí i turecký prezident Tayyip Erdogan. Putinova cesta vysílá Západu jasný signál o plánech Moskvy navázat těsnější strategické vazby s Íránem, který se má stát novým členem organizace BRICS.

Putin v Íránu. Navíc s Erdoganem z členské země NATO. Co všechno to znamená pro Západ?
Foto: Repro Twitter
Popisek: Rozzlobený Vladimir Putin

Írán a Argentina v červnu podaly přihlášku do uskupení známého jako BRICS, které počítá s ekonomickou spoluprací Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Jižní Afriky. Putinova cesta do Teheránu, která se koná jen několik dní po návštěvě amerického prezidenta Joea Bidena v Izraeli a Saúdské Arábii, vysílá Západu jasný signál o plánech Moskvy – navázat těsnější strategické vazby právě s Íránem, Čínou nebo Indií tváří v tvář západním sankcím.

„Kontakt s Chameneím je velmi důležitý,“ řekl novinářům v Moskvě Putinův poradce pro zahraniční politiku Jurij Ušakov. „Rozvinul se mezi nimi důvěrný dialog o nejdůležitějších otázkách bilaterální i mezinárodní agendy. Ve většině otázek jsou naše postoje blízké nebo shodné,“ uvedl Ušakov podle informací agentury Reuters.

Pro Putina se jedná o první zahraniční cestu mimo území bývalého Sovětského svazu od únorové invaze Moskvy na Ukrajinu. V Teheránu se Putin také poprvé od invaze setká tváří v tvář s prezidentem členské země NATO, tureckým prezidentem Tayyipem Erdoganem. S ním chce Putin zejména projednat dohodu o obnovení vývozu ukrajinského obilí z černomořské oblasti.

Írán je podobně jako Rusko blokován západními hospodářskými sankcemi a je ve sporu se Spojenými státy kvůli svému jadernému programu. Íránští duchovní vůdci proto chtějí posílit strategické vztahy s Ruskem, také i kvůli vznikajícímu arabsko-izraelskému bloku v Perském zálivu, který je podporován Spojenými státy a který by mohl vychýlit rovnováhu sil na Blízkém východě.

„Vzhledem k vývoji geopolitických vazeb po válce na Ukrajině se Teherán snaží zajistit si podporu Moskvy v konfrontaci s Washingtonem a jeho regionálními spojenci,“ uvedl vysoký íránský představitel.

Anketa

Komu více důvěřujete?

hlasovalo: 9632 lidí
Před Putinovým příjezdem podepsala Národní íránská ropná společnost s ruským Gazpromem memorandum o spolupráci v hodnotě přibližně 40 miliard dolarů. Gazprom bude pomáhat íránské národní ropné společnosti s rozvojem dvou plynových polí Kiš a Severní Pars a také šesti ropných polí. Gazprom se bude rovněž podílet na dokončení projektů zkapalněného zemního plynu (LNG) a výstavbě plynovodů pro vývoz plynu. Írán disponuje druhou největší zásobou plynu na světě právě po Rusku, dlouhodobé americké sankce ale Íránu brání v přístupu k technologiím a zpomalují rozvoj těžby a vývozu plynu.

Putin se v Teheránu setká také s tureckým prezidentem Erdoganem, se kterým bude hovořit o plánu, jak znovu rozhýbat ukrajinský vývoz obilí. Očekává se, že Rusko, Ukrajina, Turecko a OSN podepíšou koncem tohoto týdne dohodu, jejímž cílem je obnovit přepravu obilí z Ukrajiny přes Černé moře.

V rámci třístranných jednání Ruska, Íránu a Turecka se bude jednat zejména o situaci v Sýrii. Erdogan chce rozšířit 30 km „bezpečné zóny“ podél své hranice, s čímž ale Moskva ani Teherán nesouhlasí. „Udržení územní celistvosti Sýrie je velmi důležité a jakýkoli vojenský útok v severní Sýrii rozhodně poškodí Turecko, Sýrii a celý region a prospěje teroristům,“ uvedl Chameneí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…