Putin zaútočí! 40 procent Němců si už dělá zásoby

30.01.2024 8:17

Přes 40 procent Němců se obává, že ruský prezident Vladimir Putin spustí útok proti jejich zemi. Téměř 40 procent už si začalo dělat zásoby pro případ napadení. A mezitím se světem šíří řeči o rezignaci, či o odvolání Valerije Zalužného z postu nejvyššího velitele ukrajinských vojenských sil.

Putin zaútočí! 40 procent Němců si už dělá zásoby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Velvyslanectví Německé spolkové republiky v Praze

Ruská agrese proti Ukrajině trvá již 706 dní. A průzkum uveřejněný nejčtenějším německým listem Bild ukazuje, že něco přes 40 procent Němců se obává, že po Ukrajině by se mohlo stát terčem Putinova útoku Německo. Vycházejí přitom z výroku, s nímž přišel německý ministr obrany Boris Pistorius.

Sociální demokrat Pistorius v rozhovoru pro BILD minulý týden varoval před rizikem války ve střednědobém horizontu. „Přicházíme z 30 let míru, z nichž jsme všichni těžili. A teď se cesta ubírá jiným směrem,“ řekl.

Podle průzkumu INSA pro Bild (1001 účastníků) možný ruský útok na Německo znepokojuje 46 procent dotázaných.Na celém průzkumu je prý nejvíc překvapivé to, že se ho obávají především voliči sociální demokracie a voliči pravicové a dnes opoziční CDU (války se obává 54 procent dotázaných voličů CDU). Naproti tomu voliči Alternativy pro Německo nevnímají Rusko jako tak velkou hrozbu. A 39 procent lidí si už prý nakupuje zásoby vody a trvanlivých potravin pro případ vypuknutí války v Německu. Proti nakupování zásob pro případ válečného konfliktu se vyjádřilo 56 procent dotázaných.

Anketa

Je Petr Pavel dobrým prezidentem?

2%
96%
hlasovalo: 26270 lidí

Pouze jeden ze šesti respondentů v průzkumu uvedl, že ví, kde najdou ochranu v případě útoku (např. rakety). Žádný z krytů v Německu prý dnes není plně vybaven pro případ útoku.

A mezitím se světem šíří řeči o rezignaci či o odvolání Valerije Zalužného z postu nejvyššího velitele ukrajinských vojenských sil. Washingtonský Institut pro studium války upozornil, že nemůže říct, zda jde např. o ruskou propagandu, nebo zda generál Zalužnyj skutečně ze svého postu zmizí. Ukrajinská strana popírá, že by k něčemu takovému došlo.  

„Veteránka ruské propagandy a šéfredaktorka RT Margarita Simonjanová zdůraznila, že ať už jsou zprávy o odstranění Zalužného pravdivé, či nikoli, ‚chaos je pro (Rusko) užitečný‘,“ napsal k tomu institut.

O odchodu Zalužného hovořil poslanec Oleksij Hončarenko, ale zdůraznil, že zatím neexistuje písemný doklad, že k tomu došlo. Bývalý ukrajinský lidovecký poslanec Boryslav Bereza tvrdil, že Zalužného „odvolala“ ukrajinská prezidentská kancelář.  Prezidentská kancelář oznámila, že se nic takového nestalo. Na otázku, zda prezident odvolal Zalužného, tiskový tajemník odpověděl: „Absolutně ne. Prezident nevyhodil šéfa štábu.“

Jeden ze zdrojů hlavy státu v Národní bezpečnostní radě však promluvil v jiném duchu. „Byl zavolán (Zalužnyj) a nabídli mu jinou pozici. Možná půjdete někam jako velvyslanec. Odmítl. Neexistuje žádný dekret.“ Na tato slova upozornil server Ukrajinská pravda.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Němci už prostě z přežírání zblbli !, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseFilipes , 30.01.2024 9:31:24
Němce nemusím, ale vím , že němečtí vědci byli hvězdy v chemii, fyzice, v technických oborech, ve filozofii, dále vynikali v literatuře a v hudbě. Asi z dlouholetého "přežírání"(dařilo se jim hodně dobře) ale neuvěřitelně zhloupli a především se stali snadno manipulovatelní. Navezli si milióny "gastarbeiterů " na podřadné práce, ve skutečnosti ale nepřátel z islámských a Západem vykradených zemí, a to nepřátel na život a na smrt. Nyní se bojí Ruska a jeho armády. Proboha, proč by Putin útočil na Němce, když s nimi kšeftuje ve velkém ! To by musel být ..... jako Němci.! A to opravdu není.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…