Putinovi leccos hraje do karet, píše akademik. Má to ale háček

02.12.2016 11:27

Ruský prezident Vladimir Putin přednesl projev o stavu Ruské federace. Ačkoli Putonovi hraje do karet zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem a další okolnosti, podle Karla Svobody z Institutu mezinárodních studií na Fakultě sociálních věd UK nemůže být ruský prezident tak úplně spokojen a sám to velmi dobře ví.

Putinovi leccos hraje do karet, píše akademik. Má to ale háček
Foto: kremlin.ru
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin během letošní velké tiskové konference

„Podle některých komentářů by se mohlo zdát, že se listopad Vladimiru Putinovi opravdu povedl. Na jeho začátku vyhrál Donald Trump v amerických prezidentských volbách (málokdo věří a snad ještě méně lidí doufá v přepočet hlasů ve třech amerických státech); na jeho konci se dařilo Françoisi Fillonovi, když porazil v pravicových primárkách Alaina Juppého. Dohoda OPEC s  Ruskem pak už jen vylepšila celou situaci. Ceny ropy, jak se zdá, porostou, což by mohlo vytáhnout ruskou ekonomiku ze stagnace a to by jen posílilo ruskou pozici,“ zahájil svůj komentář k Putinovu projevu Svoboda v deníku MF Dnes.

Tohle všechno naznačuje, že by se Rusko opět mohlo sblížit se západem, a to za podmínek, které si nadiktuje Kreml. Francouzský expremiér Fillon se netají náklonností k Rusku, ale nemá nálepku extremistky Marine Le Penové, která by se v roce 2017 také ráda stala prezidentkou. Francie by následně mohla pomoci Rusku z ekonomických problémů.

Putin však prý velmi dobře ví, že nemá vyhráno. „Pro skepsi ruského prezidenta existuje hned několik vysvětlení. Tím prvním může být to, že takový je, respektive, že tak obvykle vystupuje. Není složité dohledat humorné fotky, na kterých Barack Obama mění obličeje v závislosti na změnách nálad, zatímco Vladimir Putin svůj obličej v žádném z případů nemění. Muž s kamennou tváří, to je prostě jeho styl, byť se již v poslední době přece jen polidštil,“ doplnil Svoboda.

Trump sice vyhrál volby a přislíbil změnit vztahy s Ruskem, ale pokud si do své vlády vybere odpůrce Kremlu, nenastane změna k lepšímu, ale k horšímu. Někdejší newyorský starosta Rudolph Giuliani, který Trumpa dlouhodobě podporoval, dokonce mluvil o obnově projektu na výstavu amerického radaru v Česku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…