Putinův džihád. V něm se může všechno, odhalil diplomat

22.04.2022 19:34

Expert na Turecko a také někdejší český velvyslanec v Turecku Tomáš Laně nahlédl do ruské duše. A v souvislosti s válkou na Ukrajině, kterou rozpoutal ruský prezident Vladimir Putin, připomněl, že v Evropě leží jen část Ruska. Velká část největší země světa leží v Asii a dlouhá léta byla pod vlivem kočovných Mongolů. A někde tady se podle bývalého diplomata bere v Rusech pocit, že jsou předurčeni k tomu zabírat další a další státy.

Putinův džihád. V něm se může všechno, odhalil diplomat
Foto: Debatní klub
Popisek: Tomáš Laně, turkolog, diplomat, překladatel a první velvyslanec ČR v Turecku

Anketa

Zaslouží si ředitel BIS Michal Koudelka státní vyznamenání?

2%
95%
hlasovalo: 42649 lidí
Tomáš Laně na blogu Aktuálně.cz připomněl, že zatímco Evropa se v časech renesance posouvala z temného středověku do osvíceného věku, Rusko setrvávalo pod vlivem kočujících Mongolů, ale svým způsobem také pod vlivem islámské Osmanské říše.

„Nejhlubší otisk však nomádské zvyky zanechaly v ruském státoprávním uspořádání. Ruské samoděržaví, ale i leninsko-stalinská bolševická diktatura byly odrazem zbožštělého postavení nomádských vládců, důraz na bezpečnost, pocit vnějšího ohrožení, totalitní systém, hierarchická podřízenost na úkor jednotlivce a individuální svobody,“ napsal Laně.

A stejně jako Osmanská říše kdysi snila, že si ve jménu islámské víry podmaní celou Evropu, dnes ruský prezident Vladimir Putin sní, že obnoví Sovětský svaz a podmaní si i jeho někdejší vazaly, jakým byla i Česká republika.  

„Vpádem na Ukrajinu Putin zahájil svůj džihád. Pro islám se svět dělil na dům islámu a dům války, kde probíhala svatá válka - džihád. I pro Putina je Rusko domem pravé ruské víry, nezkaženosti a čistoty, a zkažený, zhýralý Západ domem války, kde je vše dovoleno, třeba bestiální vraždění jako na Ukrajině (srv. vraždění tzv. Islámského státu),“ napsal Laně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…