Rada ČT má pro volbu široký výběr. Exšéf Novy a dalších 31 uchazečů

06.09.2011 7:09

Tuto středu vybere Rada České televize pětici kandidátů, z nichž o dva týdny později zvolí nového generálního ředitele veřejnoprávní televize. Její dosavadní šéf Jiří Janeček, který měl mandát až do poloviny roku 2015, se svého křesla vzdal ze zdravotních důvodů ke konci srpna. Za jeho nejpravděpodobnějšího nástupce je považován z plejády 32 uchazečů Petr Dvořák, bývalý ředitel TV Nova.

Rada ČT má pro volbu široký výběr. Exšéf Novy a dalších 31 uchazečů

Jako první zveřejnily ParlamentníListy.cz před více než půl rokem informaci, že by Jiřího Janečka v křesle generálního ředitele České televize mohl nahradit bývalý šéf TV Nova Petr Dvořák. „Nikdo se se mnou nebavil o tom, zda bych od podzimu Českou televizi chtěl vést. Navíc zatím je tam nějaký management, který má mandát, a dokud ta situace nebude jiná, nemá cenu se k tomu vyjadřovat," bránil se tehdy pro ParlamentníListy.cz Petr Dvořák podobným úvahám.

Jiří Janeček, jemuž měl druhý mandát v čele České televize vypršet až v polovině roku 2015, se na šeptandu z prvních měsíců tohoto roku díval ještě koncem února s nadhledem a docela pobaveně. „O takových spekulacích skutečně nevím. Ale znáte to, o nevěře partnera se podváděný také dozvídá jako poslední," zareagoval pro ParlamentníListy.cz Janeček na kolující zvěsti.

SLEDUJEME téma volba nového šéfa ČT

Bookmakeři nejvíc věří Dvořákovi

O čtyři měsíce později ale Janeček překvapivě oznámil, že ze zdravotních důvodů odejde koncem srpna z postu generálního ředitele. Rada České televize poté vypsala výběrové řízení, do jehož uzávěrky se přihlásilo 36 uchazečů, z nichž ale byli čtyři vyřazeni, protože nesplnili podmínky výběrového řízení. Už tuto středu zúží Rada ČT počet kandidátů na pět a volbu nového generálního ředitele veřejnoprávní televize bude mít na programu o čtrnáct dní později.

Všeobecné přesvědčení, že dojde na spekulace z úvodu roku a že se novým šéfem České televize stane bývalý ředitel TV Nova Petr Dvořák, přiživují i sázkové kurzy, které na volbu generálního ředitele ČT vypsali bookmakeři Tipsportu. Dvořáka favorizují v kurzu 2:1, poloviční naději pak dávají řediteli hudebního kanálu Óčko Hynku Chudárkovi a bývalému šéfovi vydavatelství Economia Michalu Klímovi. V první pětici je s kurzem 5:1 ještě ředitel zpravodajství ČT Roman Bradáč a s kurzem 8:1 někdejší šéf projektu digitální TV Barrandov Radomír Pekárek.

Hvížďala se obává, že uspěje vstřícnost vůči politikům

Mediální expert Michal Hvížďala má z mediálních výstupů o největším favoritovi dojem, že Dvořákovi jde jako vystudovanému ekonomovi především o peníze, což zdaleka není hlavním posláním veřejnoprávního média. Sám by z 32 kandidátů upřednostnil Alenu Müllerovou, šéfdramaturgyni vývoje nových pořadů ČT, které nechybí odborné vzdělání ani patřičná praxe.

„Mám ale obavy, že politici si nadirigují Petra Dvořáka, který jim vyšel vstříc už na Nově, když zrušil pro ně tak nepříjemný pořad Na vlastní oči Pepy Klímy a Janka Kroupy," přiznal pro ParlamentníListy.cz Hvížďala. „Proti panu Dvořákovi nic nemám, ale to, že dělal generálního ředitele jedné televize, neznamená, že ho bude dělat zase," uvedl naopak už dříve pro ParlamentníListy.cz stínový ministr kultury Vítězslav Jandák.

Disident by bral autora dokumentu o Mašínech

Kromě už zmíněných jmen spolufavoritů se mezi uchazeči objevují ještě producent Fero Fenič, bývalí redaktoři České televize Milan Šíma, Roman Prorok i Jiří František Potužník, ale také marketingový ředitel pražského dopravního podniku Jan Svoboda či dokumentarista, režisér a kameraman Martin Vadas.

Právě posledně jmenovaného, jinak také tvůrce televizního dokumentu o Mašínech, by v čele ČT nejraději viděl disident Vladimír Hučín. Ten se v souvislosti s diskusí, která se strhla po úmrtí Ctirada Mašína, vyjádřil, že ČT zaujala protimašínovský postoj a nedala potřebný prostor těm, kdo za komunismu trpěli. „Martin Vadas by byl nejvhodnějším ředitelem a zárukou, že Česká televize poskytne veřejnosti dostatečnou osvětu o historických událostech," prohlásil pro ParlamentníListy.cz Hučín.

Uhde sází na transparentnost výběru

To šéf nových médií České televize Milan Fridrich, který se do výběrového řízení překvapivě nepřihlásil, nezakrytě podporuje favorizovaného Dvořáka. Po chuti by mu rozhodně nebylo zvolení Romana Bradáče, který ho v létě minulého roku vystřídal ve funkci ředitele zpravodajství a poté i výkonného ředitele zpravodajského kanálu ČT24.

Rada ČT má před volbou nového generálního ředitele kompletní patnáctičlenné složení a její předseda Milan Uhde chce, aby bylo výběrové řízení co nejtransparentnější a i veřejnost měla možnost se seznámit s plánovanou koncepcí rozvoje ČT v podání uchazečů o nejvyšší post v ČT. Společně s motivací kandidátů je proto zveřejnila na svých webových stránkách, aby si obrázek o všech 32 zájemcích o místo generálního ředitele mohl udělat úplně každý.

K věci:

Ředitel ČT Janeček v ohrožení. Nahradit ho může exšéf Novy 

Rekordní sledovanost zpravodajství ČT. Když bude exšéf Novy ředitelem 

Je to celé divné. Politici o odchodu Janečka a volbě nového šéfa ČT

TV Nova chce získat Moravce. Dala nabídku a čeká 

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…