Rada pravici: Přiznejte, že jste všechno prohráli. Rozhodne to, jak se lidem žije

22.08.2013 7:47

Podle volebních průzkumů lze předpokládat, že po předčasných volbách zůstane pravice v opozici a k moci se dostanou levicové strany. ODS a TOP 09 by měly požádat občany o pomoc a hlasy, aby si v Parlamentu udržely alespoň důstojná místa v opozičních lavicích, řekl politolog Rudolf Kučera on-line deníku Týden.cz.

Rada pravici: Přiznejte, že jste všechno prohráli. Rozhodne to, jak se lidem žije
Foto: Hans Štembera
Popisek: Živé vysílání z divadla Hybernia v Praze přineslo finální utkání Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga v boji o Hrad

Politolog Kučera se domnívá, že tvrdým oříškem pro strany bude už samotná kampaň. "Není vůbec jisté, na jaká témata budou voliči reagovat. Ukázalo se, že určitý program politických stran vyvolal odpor mezi lidmi. Politická krajina je teď úplně rozhašená. Myslím, že ani není jedno zásadní téma. Měly by se před volbami udělat průzkumy názorů veřejnosti, co si přeje a očekává. My nevíme, co lidé chtějí," řekl politolog.

Kučera nepovažuje za dobrý ani nápad TOP 09, která chce voliče zaujmout bojem o demokracii a kritikou Miloše Zemana. "Zatím se jeví, že boj partaje za demokracii nemá šanci. Prezident byl zvolen většinou. Když vytvořil Rusnokovu vládu, tak to většina veřejnosti podporovala. Teď z toho dělat zásadní problém, to asi nezabere," řekl on-line deníku.

Upřímnost je správnou cestou

Osobně by pravici poradil vsadit na upřímnost. Téma pro pravici je podle Kučery říci lidem, že je na konci sil, udělala spoustu chyb, všechno prohrála a požádat voliče o pomoc udržet se v Parlamentu, aby aspoň mohla vytvořit opozici.

Hlavním problémem není podle politologa prezident Zeman a jeho autoritářské tendence. Pro veřejnost je prý přijatelný a i se vznikem Rusnokovy vlády neměla většina lidí problém. Větším problémem je nezaměstnanost a to, že strany nesplnily, co od nich voliči čekali.

S Kučerou souhlasí i další odborník, politolog Tomáš Lebeda. Hlavním tématem předčasných voleb by podle něj mohly být sociálně-ekonomické otázky. "Životní situace lidí v této zemi je rok od roku horší. Sociální témata budou to, podle čeho se voliči rozhodnou," řekl on-line deníku Týden.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…