Radek Banga, výkladní skříň české kultury. Zaorálkův resort ho poslal zpívat do centra Evropy, a honorář? A zde je jeho nová píseň, možná jste nemocní i vy...

13.06.2017 4:41

Rapper Radek Banga alias Gipsy.cz. slaví v posledním roce nevídaný úspěch. Za svou odvahu a občanský postoj získal nejen cenu nadace Charty 77, ale i vyznamenání Františka Kriegla. Začátkem června oslavil pětatřicetiletý zpěvák další triumf. Při příležitosti předsednictví České republiky Radě Evropy totiž se svou kapelou zazpíval ve Štrasburku jako součást oficiálních doprovodných kulturních aktivit. Zajímavostí je, že zhruba ve stejné době na internetu zprovoznil projekt Itymuzes.cz, ve kterém vyzývá k boji s nebezpečnou nemocí, kterou měli podle něj Hitler, Stalin i Reinhard Heydrich.

Radek Banga, výkladní skříň české kultury. Zaorálkův resort ho poslal zpívat do centra Evropy, a honorář? A zde je jeho nová píseň, možná jste nemocní i vy...
Foto: gipsy.cz
Popisek: Radek Banga alias Gipsy.cz

V souvislosti s vystoupením ve Štrasburku se redakce ParlamentníchListů.cz obrátila na ministerstvo zahraničí. „V první řadě je nutné upřesnit, že se nejednalo o vystoupení pana Bangy, nýbrž skupiny Gipsy.cz. Dále je potřeba zdůraznit, že jednou ze zásadních priorit českého předsednictví v Radě Evropy je ochrana lidských práv osob patřících ke zranitelným či znevýhodněným skupinám. Romské etnikum je považováno obecně za znevýhodněnou skupinu. Gipsy.cz představuje uznávanou skupinu hudebníků romského původu, kteří dokázali skloubit tradiční romskou hudbu s různými moderními hudebními styly, angažují se intenzivně v boji za lidská práva a podpoře znevýhodněných menšin. Mimo jiné se jedná o první skupinu z ČR, která vystoupila na prestižním hudebním festivalu v Glastonbury ve Spojeném království,“ sdělila serveru ParlamentníListy.cz Irena Valentová, zástupkyně tiskové mluvčí ministerstva zahraničí. Účast na koncertu ministerstvo podle Valentové odhaduje celkem na 150 lidí. Výši honoráře pro Gipsy.cz ale ministerstvo na dotaz ParlamentníchListů.cz neprozradilo. „S ohledem na to, že jsme vázáni smlouvou, nemůžeme výši honoráře sdělit,“ uvedla Valentová.  

Anketa

Kdo by měl být volebním lídrem ČSSD?

3%
hlasovalo: 10971 lidí

Proti vystoupení Radka Bangy na oficiální akci ve Štrasburku nic neměli ani dva parlamentní delegáti Česka v Radě Evropy, které se ParlamentnímListům.cz podařilo zastihnout. Sociálnědemokratický senátor Miroslav Nenutil v koncertu Radka Bangy na oficiální akci problém nespatřuje. Podle Nenutila jsou vulgarismy a sexismus, které Radek Banga používal ve svých starších textech, a o nichž ParlamentníListy.cz informovaly již loni v listopadu, již minulostí. Banga to podle Nenutila mimochodem dokazuje v současnosti svými občanskými postoji. „Nejsem žádný odborník na současnou populární hudbu. Pokud jsem měl ale možnost slyšet zmiňovanou kapelu, žádné silné výrazy jsem nezaznamenal,“ napsal Nenutil v e-mailu ParlamentnímListům.cz.

Podle parlamentní delegátky a poslankyně ČSSD Dany Váhalové má koncert Gipsy.cz zřejmě prezentovat Českou republiku jako „tolerantní a liberální společnost“. „Přípravy kulturního programu českého předsednictví jsem se neúčastnila. Udržování a rozvoj základních lidských práv a svobod, začleňování menšin do společností patří mezi témata jednání Rady Evropy,“ napsala Váhalová ParlamentnímListům.cz.  

Nový klip Radka Bangy alias Gipsy.cz:

Zajímavostí je, že koncem května zveřejnili Gipsy.cz nový videoklip k písni „Hater“, ve kterém s nadsázkou popisují problematiku nenávisti na sociálních sítích a na internetu, a to ve smyslu „jakési nebezpečné nemoci“. Klip souvisí se zprovozněním portálu Itymuzes.cz pod záštitou dvou neziskových organizací. V čele jedné z nich předsedá tchán Radka Bangy Pavel Konopík, který se kromě toho podílel i na natáčení videoklipu jako kameraman. Příjmení Konopík ale figuruje i ve druhé neziskové organizaci, která projekt zaštiťuje. Tou je AZ Rodina provozovatelky Renaty Konopíkové, která se zaměřuje na rady týkající se výchovy a problematiky rodičovství. Nutno poznamenat, že na stránkách organizace lze přímo objednat návštěvu a přednášky Radka Bangy alias Gipsyho na jednotlivých školách. „Radoslav Banga se se žáky a studenty podělí o svůj osobní příběh i své zkušenosti a motivuje je k aktivnímu a smysluplnému životu bez násilí, konzumace drog, xenofobie, rasismu, intolerance, agrese, kriminality a dalších variant rizikového chování,“ stojí v annonci na webu organizace.  

Projekt Itymuzes.cz si za cíl klade boj proti nenávisti a podle prohlášení na svém webu vtipnou formou. Podle autorů projektu je internetové „hejtování“ nebezpečná nemoc. Pro postižené touto nemocí, tedy nenávistné jedince či hejtry, se podle webu ujímají i další expresivní lidové výrazy, jako jsou např. hnidopich, mračoun, prudič nebo zloser. V klipu k písni Hater, která s projektem souvisí, ale sám Gipsy naznačuje, že tato nemoc souvisí i s důvěrou jednotlivců v nejrůznější konspirační teorie. A servítky vůči haterům si nebere. Klip se odehrává v kulisách psychiatrické léčebny, do které právě dorazil nový pacient, aby se vyléčil. „Okamžitě si sedněte. To je poslední varování. Jinak půjdete všichni do kazajky,“ varuje Gipsy pacienty znepokojené nově příchozím v roli lékaře. „Hejtování je moje záliba. Můj mizernej život je beztak jenom tvoje, tvoje chyba. Za vším děním hledám konspiraci, tajnou iluminátní organizaci,“ rapuje Radek Banga. „Taky jsem chtěl bejt úspěšnej. Taky jsem chtěl bejt šťastnej. Těžko říct, jak se to stalo, že jsem v životě dokázal tak málo,“ sděluje svůj názor na hatery.

Strach, vztek, málo peněz?

Příčiny, které lidi vedou ke psaní nenávistných příspěvků na internetu, pak web Itymuzes.cz rozvádí do několika kategorií: mám strach, mám vztek, závidím, chybí mi uznání, nejsem úspěšný, nemám dost peněz, nikdo mě nemá rád, někdo mě ohrožuje, mám zdravotní problémy. Autoři projektu dále přidávají i charakteristiku nemoci. „Původně zcela zdravý člověk začne jiným lidem přát špatné věci, nenávidět je. Uráží, nadává, znevažuje, zesměšňuje, útočí, vyhrožuje, slovně (později někdy i fyzicky) je napadá, je agresivní a nezřídka k podobným aktivitám vyzývá i další lidi,“ uvádí. Bonusem je i několik odpovědí na vzorové, očekávatelné otázky. „Projevuje se onemocnění výhradně prostřednictvím internetu?“ táže se web řečnicky. „Ne, nemoc se může projevovat i v reálném životě. Vyskytovala se vždy v historii, tzn. i v dobách, kdy internet ještě neexistoval. Pouze aktuální pojmenování onemocnění vzniklo až s příchodem internetu, který nemoc více zviditelnil a usnadnil ventilovat její projevy. Projevy nemoci je tudíž nejlépe možné pozorovat ve virtuálním prostředí, ale i mimo něj,“ odpovídá. „Trpěli nebo trpí onemocněním také někteří známí lidé?“ zní další otázka. „Ano, nejznámějšími hatery, kteří trpěli nejzávažnější formou nemoci, nakazili spoustu dalších lidí a jejich onemocnění zapříčinilo také úmrtí mnoha obětí, byli např. Adolf Hitler, Josif Vissarionovič Stalin nebo Reinhard Heydrich,“ zní odpověď.

Nemoc je podle názoru lidí, kteří za webem stojí, nakažlivá. Nejlepší prevencí je prý maximálně omezit nebo zcela vyloučit kontakt s hatery. „Nestýkej se s nimi, neposlouchej je, nečti jejich projevy a chorobné výlevy,“ vysvětluje webová stránka Itymuzes.cz. Perličkou je pak návod, jak se před hejtováním bránit v politické rovině. „Další důležitou možností v ochraně proti onemocnění a zásadním faktorem v prevenci je volební právo. Pokud Ti už bylo 18 let, využij svou možnost a dej svůj hlas takovému člověku nebo seskupení lidí, kteří nejeví známky onemocnění. Pokud svěříš svůj hlas haterovi (nebo skupině haterů), umožníš jim působit na velký počet lidí, a tím přispěješ ke vzniku epidemie, jejíž důsledky dřív nebo později postihnou i Tebe a tvé blízké,“ vysvětluje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jok

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…