Radikalizace prý hrozí čím dál mladším dětem. Nutná je prevence

01.03.2012 23:08

V České republice jsou čtyři tisíce militantních neonacistů a ze studie expertů na extremismus vyplývá, že u časti z nich hrozí přechod k terorismu. Má se země obávat vzestupu neonacismu? „Hrozba je latentní, nedochází k vzestupu. Scéna se ale profesionalizuje a připravuje se na evropskou krizi,“ uvedl politolog Miroslav Mareš.

Radikalizace prý hrozí čím dál mladším dětem. Nutná je prevence
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod proti Romům

Za živnou půdu neonacismu Mareš považuje nárůst etnického napětí a pokračující mezinárodní spolupráci. „Extrémisté se více zaměřují na sociální rétoriku a snaží se oslovit mládež provokativními směry,“ dodal v Událostech, komentářích.

Obavy z terorismu vznikly na základě zaznamenání případů, kdy si neonacisté obstarávali zbraně. „Nejednalo by se ale o terorismus, jaký známe z islámských zemí, ale o cílený a selektivní,“ upřesnil Mareš.

Prevence především

Třetina mladých neonacistů je ve věku 13 až 18 let. V boji proti neonacismu hraje tedy důležitou roli prevence. „Vytvořili jsme metodiku pro základní a střední školy. Studenti o problematiku mají poměrně zájem, vedení škol ale chybí metodická podpora od ministerstva školství, které pouze vypisuje dotační programy,“ vyjádřil se Tomáš Habart z organizace Člověk v tísni. Habart připouští, že část mladé populace se radikalizuje. „V každé druhé třídě se někdo najde,“ dodal.

Mareš ve své zprávě zmiňoval také nebezpečí vzniku etnických gangů. „Vycházíme z toho, co se děje v některých regionech. Zatím jsou pouze náznaky, ale jisté indicie jsme tu zaznamenali,“ řekl Mareš.

Patrik Banga z občanského sdružení Romea připouští, že takové nebezpečí tu je, i když gangy by to nenazýval. „Severočeští Romové říkají, že už nebudou jenom utíkat, emigrovat do Kanady, ale začnou se aktivně bránit. Může tedy dojít k lokálním střetům, nárazovým akcím,“ naznačil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…