Radil Klausovi, uprchl do Kanady před soudy. Dnes říká: Prezident je degenerátor

18.02.2013 9:28

Na začátku devadesátých let dělal Jiří Včelař Kotas poradce Václavu Klausovi a v roce 1992 dokonce kandidoval na československého prezidenta. Dnes se skrývá v Kanadě před českými soudy. Zodpovídat se má z pokusu o podvod s padělanými obrazy.

Radil Klausovi, uprchl do Kanady před soudy. Dnes říká: Prezident je degenerátor
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Věznice Pankrác

Krajský soud v Ostravě má podle magazínu Týden v poslední době plné ruce práce s uprchlými politiky. Po poslanci Petru Wolfovi se slehla zem a už na něj byl vydán mezinárodní zatykač. Kromě toho se soudní úředníci pokoušejí sehnat Jiřího Včelaře Kotase, který prý pobývá v Kanadě.

K hlavnímu líčení se Kotas měl dostavit již 11. října. Nedostavil se však, proto líčení proběhlo v režimu proti uprchlému a odročeno na konec února. Mezitím se však Kotas z Kanady ozval redaktorům Týdne.

Kotas byl zatčen v září 2009, když se v Ostravě pokoušel prodat sérii obrazů za čtyřicet milionů korun. Jednalo se o šest pláten od různých autorů. Kupec si však k transakci přizval soudního znalce, který okamžitě rozpoznal padělky a Kotas se společníkem skončili ve vazbě. Po několika dnech byli propuštěni a Kotas následně zmizel do Kanady.

Odtud zaslal Týdnu třístránkovou obhajobu, ve které zcela zpochybnil závěry soudního znalce. Ten podle něj netuší nic o umění. Soudní znalec si však za svým názorem stojí. „Padělky měly stejný malířský rukopis a byly malovány totožným typem barev. A to mi pan Kotas ukazoval obrazy, které měly vzniknout v rozpětí až šedesáti let,“ vykládá znalec. Podle něj bylo velmi pikantní, že se pokoušel nabízet obrazy, o nichž je známo, že visí ve světových galeriích. Taková míra drzosti je prý i mezi padělateli nadstandardní.

Uprchlý Kotas slibuje, že se do České republiky jednou vrátí. Rozhodně však prý ne kvůli takové „maličkosti“, jako je obvinění z toho, že vezl nějaké obrazy do Ostravy. Jeho poslání prý bude mnohem vyšší.

Šedesátiletý Jiří Kotas abslovoval Filosofickou fakultu Univerzity Karlovy a v sedmdesátých letech pracoval v Akademii věd jako expert na dějiny kubánské revoluce. V roce 1979 uprchl do Kanady, po roce 1989 se vrátil s druhým jménem "Včelař" a založil Konzervativní stranu, která však ve volbách propadla. Pak působil jako poradce Václava Klause, sám tvrdí, že byl „poradcem první kategorie“, Václav Klaus jejich spolupráci bagatelizuje. Za to jej nyní Kotas nazývá „morálním degenerátorem“.

V devadesátých letech Kotas také založil banku Bohemia, která si připsala historický primát, neboť byla první zkrachovalou bankou devadesátých let. Později kandidoval za stranu Důchodci za životní jistoty či jako nezávislý do Senátu.    

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Xaver z televizní rady? Nejde o Vašáryovou, jde o poplatky, naznačuje

18:29 Xaver z televizní rady? Nejde o Vašáryovou, jde o poplatky, naznačuje

Povolební vyjádření herečky a diplomatky Magdy Vášáryové o tom, že vítěznou stranu Směr-SD volila i …