Řádil na akci Nočních vlků, pak napadl stánek s knihami o Miloši Zemanovi. Nyní přišlo zásadní prohlášení. A další VIDEO k tomu

15.05.2018 10:30

Aktivista Martin Uhlíř, známý po úterní jízdě Nočních vlků z konfliktu s místopředsedou ČSSD Jaroslavem Foldynou, vyvolal další rozruch. Z akce Svět knihy ho musela vyvést ochranka, když se pustil do knih s Milošem Zemanem. Sám Uhlíř se nyní k incidentu vyjádřil.

Řádil na akci Nočních vlků, pak napadl stánek s knihami o Miloši Zemanovi. Nyní přišlo zásadní prohlášení. A další VIDEO k tomu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Aktivista Martin Uhlíř musel být na veletrhu Svět knihy zpacifikován ochrankou. Nelíbilo se mu, že na stánku nakladatelství Olympie jsou knihy od Foglara a o Zemanovi blízko sebe.

Jak jsme již informovali, Uhlíř se u stánku nakladatelství Olympia nechtěl smířit s tím, že knihy prezidenta Miloše Zemana leží vedle těch od Jaroslava Foglara. Nejdříve je otáčel, aby nebyl vidět obličej hlavy státu, nakonec musel být vyveden. Psali jsme ZDE.

„Tuto sobotu jsem se svými syny (10 a 6 let) navštívil holešovickou výstavu Svět knihy. Oba mají knížky rádi, takže jsem je ani nemusel přemlouvat. Jedním z hlavních témat bylo 80 let Rychlých šípů, kluci je znají od mala, mají je rádi,“ sdělil Uhlíř, že na výstavě trávil příjemný čas.

„Po obědě jsme navštívili stánek, který obsahoval historickou výstavku vztaženou k Rychlým šípům včetně osobních předmětů Jaroslava ‚Jestřába‘ Foglara. To je má srdeční záležitost, Jestřába jsem coby 11letý Modřinka měl možnost osobně poznat. Věnoval jsem mu tehdy vzácnost – svého ježka v kleci, i když jsem věděl, že jich určitě už několik má,“ řekl Uhlíř se slovy, že když zahlédl, že hned vedle výstavy je několik knih rozhovorů se současným prezidentem Milošem Zemanem, neudržel se. 

„To si děláte legraci, že hned v těsné blízkosti historické výstavy Jaroslava Foglara a Rychlých šípů máte rozhovory s člověkem, jehož jednání vykazuje znaky vlastizrady? Člověka, jehož obraz bylo nuceno z tříd sundat velké množství škol?“ rozlítil se a rozhodl se, že knihy otočí a stánek opustí.

„Nicméně v danou chvíli jsem byl nejprve velmi vulgárně a posléze i fyzicky napaden jedním z přítomných mužů a posléze členem ochranky,“ podotkl Uhlíř. 

„Zvolil jsem formu pasivní obrany, nikoho jsme neuhodil, jen například v situaci, když mně člen ochranky sevřel krk, jsem se snažil si vytvořit prostor k dýchání. Když na mně ti lidé klečeli, snažil jsem se chytnout nějakého pevného bodu. Něco jsem nahmatal a snažil jsem se vzepřít. Následovala prudká reakce, sevření krku bylo ještě tužší,“ popsal Uhlíř.

„Po uvolnění jsem souhlasil, že v klidu vyčkáme příjezdu policie. Jaké bylo mé překvapení, když jí po jejím příjezdu členové ochranky začali tvrdit, že důvodem jejich zásahu bylo to, že jsem fyzicky napadl seniora na vozíku. Ano, to, co jsem předtím nahmatal, byla součást vozíku. Policisté mne legitimovali. Ředitele výstavy, který mezitím dorazil, jsem se zeptal, zda tam náhodou není nějaká kamera, která by zabírala prostor, kde ke konfliktu došlo, že bych uvítal, kdyby byl k dispozici záznam od samotného začátku. Odpověď byla, že ne. Po chvíli dohadování jsme se domluvili, že se rozejdeme v klidu. To jsem však netušil, že z toho Parlamentní listy udělají kauzu,“ popisoval dále Uhlíř. 

Podle svých slov je hrdý na reakci svého staršího syna Jakuba, jenž hned na začátku konfliktu odvedl svého o 5 let mladšího bratra k jinému stánku, aby ho uchránil nepříjemného pohledu. „Tam se jich obou za chvíli ujala nějaká slečna, která v dobré vůli udělala dvě věci: koupila jim zmrzlinu (což je skvělé) a z mobilu toho stašího zavolala mé ženě (což už tak skvělé není). Po rozloučení s policií mne tak čekala skutečně nepříjemná věc: zatelefonovat ženě. Ta si posléze, ačkoliv jsme byli původně domluvení, že prožijeme pěkné odpoledne zvlášť, pro děti přijela. Nedivím se jejímu rozčilení, už si toho se mnou za ta léta ‚užila‘ dost. Když odjeli, bylo mi smutno, z plánu projít si s dětmi celé oddělení komiksu a vyfotit se s karťáky Rychlých šípů sešlo,“ řekl Uhlíř. 

„Děkuji za všechnu zpětnou vazbu, která mi od vás za poslední den a půl přichází. Pomohli jste mi si uvědomit, že jsem z více důvodů nejednal správně. V danou chvíli u mne převážila impulzivní reakce ve snaze chránit památku bratra Jestřába nad racionálním posouzením, že v seskládání knih nemusí být žádný úmysl. A i kdyby byl, tak uznávám, že žijeme ve (zatím) svobodné zemi, tedy že je na každém obchodníkovi, jak si knihy vyskládá,“ dodal Uhlíř a omluvil se všem lidem, které jeho jednání pohoršilo. 

„Ten zážitek navíc považuji za jisté memento, budu se snažit aspoň na nějakou dobu stáhnout z veřejných aktivit a nově nabytý čas věnovat svým nejbližším. Poslední dobou mi přijde, že přitahuji konfliktní situace. Přijde mi to paradoxní, protože po ničem netoužím tolik jako po klidu a souladu,“ uzavřel Uhlíř. 

Podle ředitele nakladatelství Olympia Karla Hejny, který u toho byl přítomen, není takový incident ojedinělý: „Není to poprvé a nemohu ovlivnit, jakou knížku dáme vedle které, stánek je malý. Mně se to ještě nestalo, ale už jsem takové problémy viděl u jiných stánků. Snažili jsme se vše vyřešit v klidu, aby ke konfliktu nedošlo, ale byl stále agresivnější, takže jsme museli zavolat ochranku,“ popsal Hejna pro ParlamentníListy.cz. Podotkl, že žádná škoda nevznikla a nemá tedy smysl žádat náhradu škody nebo podávat trestní oznámení. „Byl to regál s novinkami za posledního půl roku a jsou umísťovány náhodně a i nadále budou,“ dodal Hejna.

Celý příspěvek Martina Uhlíře: 

VYJÁDŘENÍ K INCIDENTU NA SVĚTU KNIHY

Za poslední den jsem narazil na informace týkající se mé osoby, které se nezakládají na pravdě. Ptá se mne hodně v soukromých zpráv, bere mi to mnoho času, rozhodl jsem se proto vyjádřit veřejně.

Tuto sobotu jsem se svými syny (10 a 6 let) navštívil holešovickou výstavu Svět knihy. Oba mají knížky rádi, takže jsem je ani nemusel přemlouvat. Jedním z hlavních témat bylo 80 let Rychlých šípů, kluci je znají od mala, mají je rádi.

Trávili jsme tam příjemný čas, potkali jsme se s rodinným přítelem a jeho dcerkou. Kluci skákali z jedné knížky na druhou, neradi slyšeli, když jsem jim řekl, že si budou moci každý vybrat jen maximálně dvě, protože rodinný rozpočet není nafukovací.

Po obědě jsme navšívili stánek, který obsahoval historickou výstavku vztaženou k Rychlým šípům včetně osobních předmětů Jaroslava "Jestřába" Foglara. To je má srdeční záležitost, Jestřába jsem coby 11letý Modřinka měl možnost osobně poznat. Věnoval jsem mu tehdy vzácnost - svého ježka v kleci, i když jsem věděl, že jich určitě už několik má.

Když jsem zahlédl, že hned vedle této výstavky je vystaveno několik knih rozhovorů se současným prezidentem Milošem Zemanem, neudržel jsem se. "To si děláte legraci, že hned v těsné blízkosti historické výstavy Jaroslava Foglara a Rychlých šípů máte rozhovory s člověkem, jehož jednání vykazuje znaky vlastizrady? Člověka, jehož obraz bylo nuceno z tříd sundat velké množství škol?" Rozhodl jsem se, že knihy otočím a stánek opustím. Nicméně v danou chvíli jsem byl nejprve velmi vulgárně a posléze i fyzicky napaden jedním z přítomných mužů a posléze členem ochranky.

Zvolil jsem formu pasivní obrany, nikoho jsme neuhodil, jen například v situaci, když mne člen ochranky sevřel krk, jsem se snažil si vytvořit prostor k dýchání. Když na mě ti lidé klečeli, snažil jsem se chytnou nějakého pevného bodu. Něco jsem nahmatal a snažil jsem se vzepřít. Následovala prudká reakce, sevření krku bylo ještě tužší (tato situace už je zachyceno na videu, viz níže).

Po uvolnění jsem souhlasil, že v klidu vyčkáme příjezdu policie. Jaké bylo mé překvapení, když ji po jejím příjezdu členové ochranky začali tvrdit, že důvodem jejich zásahu bylo to, že jsem fyzicky napadl seniora na vozíku(!). Ano, to co jsem předtím nahmatal, byla součást vozíku. Policisté mne legitimovali. Ředitele výstavy, který mezitím dorazil, jsem se zeptal, zda tam náhodou není nějaká kamera, která by zabírala prostor, kde ke konfliktu došlo, že bych uvítal, kdy by byl k dispozici záznam od samotného začátku. Odpověď byla, že ne. Po chvíli dohadování jsme se domluvili, že se v klidu rozejdeme v klidu. To jsem však netušil, že z toho Parlamentní listy udělají kauzu.

Jsem hrdý na reakci svého staršího syna Jakuba, který hned na začátku konfliktu odvedl svého o 5 let mladšího bratra k jinému stánku, aby ho uchránil nepříjemného pohledu. Tam se jich obou za chvíli ujala nějaká slečna, která v dobré vůli udělala dvě věci: koupila jim zmrzlinu (což je skvělé) a z mobilu toho stašího zavolala mé ženě (což už tak skvělé není). Po rozloučení s policií mne tak čekala skutečně nepříjemná věc: zatelefonovat ženě. Ta si posléze, ačkoliv jsme byli původně domluvení že prožijeme pěkné odpoledne zvlášť, pro děti přijela. Nedivím se jejímu rozčilení, už si toho se mnou za ta léta "užila" dost. Když odjeli, bylo mi smutno, z plánu projít si s dětmi celé oddělení komiksu a vyfotit se s karťáky Rychlých šípů sešlo.

Děkuji za všechnu zpětnou vazbu, která mi od vás z aposlední den a půl přichází. Pomohli jste mi si uvědomit, že jsem z více důvodů nejednal správně. V danou chvíli u mne převážila impulzivní reakce ve snaze chránit památku bratra Jestřába nad racionálním posouzením, že v seskládání knih nemusí být žádný úmysl. A i kdyby byl, tak uznávám, že žijeme ve (zatím) svobodné zemi, tedy že je na každém obchodníkovi, jak si knihy vyskládá.

Omlouvám se všem lidem, které mé jednání pohoršilo. Ten zážitek navíc považuji za jisté memento, budu se snažit aspoň na nějakou dobu stáhnout z veřejných aktivit a nově nabytý čas věnovat svým nejbližším.

Poslední dobou mi přijde, že přitahuji konfliktní situace. Přijd emi to paradoxní, protože po ničem netoužím tolik jako po klidu a souladu.

Děkuji za pochopení,

Martin Uhlíř

Další informace:
- PL (obvykle nesdílím, dělám výjimku): https://goo.gl/sVfsHf (jejich fotograf byl - k mé smůle - přítomen proto, že tam zrovna začínala nějaká autogramiáda, textový popis až na pár drobností odpovídá realitě)
- VIDEO: https://goo.gl/DkhfSJ (zachycena druhá polovina incidentu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…