Radka Nečasová, exmanželka expremiéra, promluvila u soudu o intimních záležitostech

13.04.2015 12:19

Bývalá manželka expremiéra Petra Nečase Radka dnes soudu řekla, že o tom, že byla sledována, neví. Uvedla to ve výpovědi v kauze nynější Nečasovy manželky Jany, dříve Nagyové, která je obžalována ze zneužití Vojenské zpravodajské služby ke sledování mimo jiné právě Radky Nečasové na podzim roku 2012. Případ projednává Obvodní soud pro Prahu 1.

Radka Nečasová, exmanželka expremiéra, promluvila u soudu o intimních záležitostech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nečasová je vedena do soudní síně

Radka Nečasová uvedla, že neví nic o sledování ani o případné hrozbě, která by se týkala její rodiny a kvůli níž by měla být pod dohledem tajné služby. Nagyovou prý osobně nezná a nikdy se s ní nepotkala.

Nepamatuje si, že by někdy byla v kontaktu s jehovisty

Soudkyně Helena Králová se Nečasovy bývalé manželky ptala, zda se někdy dostala do kontaktu s lidmi z nějaké sekty nebo s jehovisty. "Ne, nepamatuji si," odpověděla Nečasová. Advokát Nagyové Eduard Bruna totiž dříve uvedl, že jeho klientka, která řídila kabinet premiéra, požádala o sledování, protože se bála skandálu – kolem Nečasové se údajně objevovali podivní lidé a měla podezření, že jsou to jehovisti, kteří se ji snaží ovlivnit.

Dnes se četly také výpovědi zpravodajců, kteří se na akci podíleli. Před policií vypovídali se skrytou totožností. Jeden z nich uvedl, že dostal s kolegy za úkol prověřit podezření týkající se manželky premiéra. Lidé z Vojenského zpravodajství měli kontrolovat pohyb Radky Nečasové kolem jejího bydliště v Modřanech a zjistit, zda ji někdo nesleduje. Podezření týkající se jehovistů se podle něj nepotvrdilo. "Vyloučili jsme to," řekl zpravodajec policii.

Nagyová prý chtěla chránit Nečasovu rodinu

Nagyová již dříve policii při výslechu řekla, že chtěla chránit Nečasovu rodinu. Důvodem akce prý nebyly její vlastní zájmy vůči premiérovi, se kterým měla tehdy ještě utajený vztah, a shánění kompromitujících materiálů na Nečasovou, jak tvrdí vyšetřovatelé.

Žalobce Rostislav Bajger z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, které případ dozoruje, se Nečasové ptal, jestli někdy dostala urážlivé SMS zprávy. Nečasová odpověděla, že občas jí podobné texty od neznámého odesilatele chodily, považovala je ale za ubohost, nevěnovala jim pozornost a smazala je.

Dostala časopis s vloženým lístkem

Vzpomněla si také na zásilku s výtiskem časopisu Forbes, kterou dostala v říjnu 2012. V časopisu byl mimo jiné žebříček 50 nejvlivnějších žen Česka. Na sedmém místě byla Nagyová. "Byl v tom vložený lístek s textem 'kam jsi došla ty?'," dodala Nečasová. Odesilatele prý rovněž nezná.

Výslech Radky Nečasové se měl odehrát už dřív, nepodařilo se ji ale předvolat. Ve středu by měl vypovídat její bývalý manžel. Jeho výpověď by mohla být zásadní, stále totiž není jasné, kdo sledování nařídil.

Jeden z obžalovaných, bývalý šéf Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník ve své výpovědi už dříve řekl, že to byl právě premiér Nečas.

O vztahu svého muže s Nagyovou prý nevěděla

Server Novinky.cz uvedl, že Radka Nečasová v pondělí u soudu tvrdila, že nevěděla o premiérově vztahu s Nagyovou. „Manžel mi do poslední chvíle tvrdil, že v tom nikdo třetí není. Zřejmě měl pocit, že ten náš vztah nefunguje“, citoval server slova Radky Nečasové. Ta si prý přesně nepamatuje, kdy se jejich vztah rozpadl. Pak ale měli tzv. nesporný rozvod, tedy bez jakýchkoli problémů.

Nečasova exmanželka pak doplnila, že Petr Nečas se ze společné domácnosti odstěhoval někdy v listopadu 2012, tedy jen pár týdnů po akci vojenské tajné služby.

Expremiér před policií odmítl vypovídat

Nečas odmítl vypovídat před policií a vysvětlení si chce nechat k soudu. Dříve řekl, že případ je vymyšlený a jde o politickou kauzu.

Nynější Nečasova manželka, která podle obžaloby sledování zařídila, se jednání neúčastní, z hlavního líčení se pro tento týden omluvila. Dalšími obžalovanými jsou Páleníkův nástupce Milan Kovanda a zpravodajec Jan Pohůnek. Čtveřice již dříve obžalobu odmítla. Podle důstojníků se nejednalo o sledování, ale kontrasledování a hlavně o zadání z "nejvyšších míst".

Údajné zneužití vojenské tajné služby je první z více případů týkajících se Nagyové, které pokračuje obžalobou a soudem. Podle žalobců je bývalá významná vládní úřednice pojítkem mezi několika kauzami. O vyšetřování se veřejnost dozvěděla po zadržení Nagyové a dalších vysoce postavených lidí v polovině června 2013. Rozsáhlý spis se původně týkal podezření z ovlivňování veřejných zakázek a zneužití pravomoci ve spojení s úředníky a lobbisty. Na základě odposlechů se vyšetřovatelé dostali k Nagyové.

Žalobci ze spisu postupně oddělují jednotlivé kauzy.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…