Radmila Kleslová znovu na scéně. Vysoká hra o fotbalový Ďolíček

02.04.2016 12:19

Fotbal na stadionu Ďolíček je podle všeho zachráněn. Praha se stadion, na kterém hrají Bohemians 1905, rozhodla koupit. Město by mělo zaplatit 121,1 milionu korun, dalších asi sedm milionů doplatí klub. Takové zprávy oběhly ve čtvrtek prakticky všechna česká média. Jenomže co jednoznačnému rozhodnutí magistrátních zastupitelů předcházelo, to se jaksi vytratilo. Přitom pozadí celého transferu a záchrany fotbalové Bohemky vypadalo před několika desítkami hodin temně.

Radmila Kleslová znovu na scéně. Vysoká hra o fotbalový Ďolíček
Foto: Klub Bohemians 1905
Popisek: Radmila Kleslová na stadionu v Ďolíčku

O případném odkupu proslulého stadionu v pražských Vršovicích se jedná od roku 2011. Na podzim roku 2014 přitom zástupci městské části Prahy 10, kam fotbalový stánek patří, schválili výměnu stadionu za sousední lukrativní pozemky plus doplatek v řádu desítek milionů korun. Celá věc je nyní na straně magistrátu. Jak navíc informoval pražský Deník, vloni v květnu vydal magistrátní výbor pro sport a volný čas doporučení, aby metropole Praha stadion koupila. V srpnu dal vlastník stadionu, společnost Bohemians Real, fotbalovému klubu Bohemians 1905 výpověď. „Klub má nyní prodlouženou nájemní smlouvu do června a není jasné, jestli by byl majitel ochotný ji znovu prodloužit. Záměr odkupu nyní musejí projednat rada a zastupitelstvo, kontrolní termín je konec března,“ uvedl Deník.

Podle březnových informací ParlamentníchListů.cz ovšem byla strategie magistrátu poněkud jiná. Proti případnému odkupu se měla postavit a blokovat ho nejen primátorka Krnáčová, ale rovněž i Antonín Lébl (ANO), předseda výboru pro sport a volný čas. „Ano, tento postoj mohu potvrdit, paní primátorka chce ještě čas k jednání, pak ale celou věc jako nevýhodnou pro Prahu odmítnout,“ sdělil před čtrnácti dny náš zdroj z prostředí magistrátu.

Redakce navíc byla informována o tom, že Adriana Krnáčová několikrát zkoušela jednat rovněž se zastupiteli jiných politických klubů a přesvědčovat je, aby pro odkup stadionu nehlasovali. Tato tvrzení však nikdo z oslovených nechtěl oficiálně podepsat.

Mozaika celého příběhu se začala skládat již zkraje minulého týdne na zastupitelském klubu ANO. Na jednání byl zařazen bod Ďolíček s tím, že primátorka Prahy konstatovala své přesvědčení o nevýhodnosti odkupu. Údajně měla říci, že se má jednat, ale nekoupí se to.

Na politiky apeloval rovněž herec Ivan Trojan

Když ParlamentníListy.cz hovořily s Darkem Jakubowiczem, jakožto šéfem představenstva a majitelem fotbalových Bohemians, padlo jméno někdejší starostky Prahy 10 Radmily Kleslové. Ta reálně rozjela coby šéfka úřadu celou akci na odkup už před rokem. „Pomohu vám, aby Ďolíček zůstal tam, kde je, a aby fotbalový klub nezanikl,“ konstatovala tehdy.

Jakubowicz i nyní otevřeně připustil, že to byla právě ona, kdo dlouhodobě výrazně pomohl s finálním rozhodnutím. „Ještě den předtím jsem takové rozhodnutí nečekal, vůbec jsem s tím nepočítal,“ řekl redakci. Podle jeho slov mnoho z politiků přesně nevědělo, o jaký problém jde. S tím měla pomoci právě doktorka Kleslová, jež situaci detailně znala. „Pomohla, telefonovala, informovala, velmi oceňuji její snahu, odvedla pořádný kus práce,“ dodal.

Sama bývalá starostka Prahy 10 ParlamentnímListům.cz řekla, že je ráda, jak to celé dopadlo. „Již od začátku jsem slibovala, že pomohu, aby Ďolíček zůstal, kde je, celou koupi jsem navíc iniciovala také na magistrátu,“ přiblížila pozadí. „Jsem velmi ráda, že Ďolíček zůstane, kde má být, je to obrovská tradice Prahy 10, její neodmyslitelná součást. Stavím ho na roveň Čapkovy vily. Od rozdělané práce neodcházím,“ uzavřela s tím, že se o víkendu půjde podívat na zápas s Libercem a věří, že z hráčů spadne pomyslná nejistota. Pokud by totiž k prodeji nedošlo, klub by přišel o licenci.

Happy end? Ale kde že. Pojďme se vrátit na začátek. Jak jsme uvedli, ne všichni zastupitelé ANO s prodejem souhlasili. Byl mezi nimi podle našich poznatků i radní pro majetek Libor Hadrava (ANO). Právě on měl mít celou záležitost na starost. Jenže s prodejem podle všeho zprvu nesouhlasil. „On to nechtěl, dokonce opakovaně nebral majiteli Bohemky telefon,“ uvedly hned dva naše zdroje z magistrátu. Hadravův pohled na věc je docela jiný. „Od první chvíle jsem byl pro, to je snad jasné, když jsem tak hlasoval,“ sdělil. Obdobně „přelétavý“ postoj měl údajně i Antonín Lébl. „Vyjádřil jsem se na zastupitelstvu, je to součástí zápisu, který vám může poskytnout odbor magistrátu,“ odpověděl v SMS. Primátorka hlavního města nereagovala ani na textové zprávy, telefon nezvedala.

O to více zarážející je jiná informace, kterou se nám podařilo získat. Jaký mohl být důvod některých politiků, aby s prodejem nesouhlasili, a Bohemku tudíž poslali do záhuby? Na scéně se měl objevit jistý developer. V jeho záměru bylo odkoupit stadion a následně ho s největší pravděpodobností zbourat…

Že se tak nestalo, je už jasné.

Závěrem dejme prostor samotné fotbalové Bohemce: „Klub Bohemians Praha 1905 by rád poděkoval všem hlasujícím radním, zastupitelům, ale i fanouškům, kteří vyjádřili podporu legendárnímu stadionu, a zachránili tak tradiční značku v Praze. Děkujeme!“ uvedli fanoušci a správci na oficiálním webu.

Po vydání tohoto materiálu měly ParlamentníListy.cz možnost hovořit se zastupitelem hnutí ANO Patrikem Nacherem. Jeho pohled na text a předešlé dění byl ovšem jiný:

„Jakkoli bych se k tomu mohl nyní hrdinsky přihlásit, nebyl jsem mezi čtyřmi členy klubu, kteří při pondělním, zkušebním hlasování byli pro odkup. Měl jsem neutrální stanovisko, se kterým jsem i veřejně, transparentně a otevřeně vystoupil na zastupitelstvu. Srdcem jsem odkup podporoval, zejména z hlediska nesmírné a dlouholeté snahy fotbalových fanoušků, kteří do toho dávají vlastní prostředky, čas a energii, což je mi sympatické. Rozumem jsem byl rozdvojen: ano, i ne. Ano pro to, že se jedná o pouhé dvě promile rozpočtu hlavního města Prahy, ale vzhledem k  jiným výdajům mi toto dává alespoň elementární smysl a logiku. Zároveň jsem však měl vážné obavy a otazníky z hlediska vlastnické struktury, řízení a financování investic do stadionu a jeho provozu, což se vyřešilo pozměňujícím návrhem Pirátů, který jsem podpořil. Pokud si někdo ex post nyní začne přihřívat své politické body různými fámami, toho se já účastnit nehodlám."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…