Rady právníků pro Babiše v dotační kauze: Přestat brát dotace, úplně se odstřihnout od holdingu, nebo odstoupit

02.12.2018 10:59

Právníci Evropské komise (EK) podezírají premiéra Andreje Babiše (ANO) ze střetu zájmů a z porušení unijních pravidel kvůli dotacím pro holding Agrofert. Napsaly to britský list The Guardian, francouzský Le Monde a německý Süddeutsche Zeitung s odvoláním na zprávu právní služby komise.

Rady právníků pro Babiše v dotační kauze: Přestat brát dotace, úplně se odstřihnout od holdingu, nebo odstoupit
Foto: Screen: FTV Prima
Popisek: Premiér Andrej Babiš v pořadu Názory bez cenzury.

V interním materiálu, který má ČTK k dispozici, se píše, že Babiš má zájem na ekonomickém úspěchu Agrofertu a jako premiér má možnost ovlivňovat rozhodování spojené s využíváním fondů přicházejících z evropského rozpočtu. Babiš obvinění odmítá, tvrdí, že se chová podle zákona. Podle zprávy hrozí, že Česko bude muset uhradit přinejmenším část z 82 milionů eur (2,1 miliardy Kč), které byly Agrofertu vyplaceny letos.

Jak uvádí server Aktuálně.cz, právní analýza jmenuje tři možná řešení, jak by se mohla celá situace vyřešit. Buď musí předseda ANO s holdingem zpřetrhat vazby, nebo přestat brát unijní dotace, nebo se stát nanejvýš řadovým ministrem. 

Zaměřme se nyní na jednotlivá doporučení podrobněji. Zpřetrhání vazeb dokument doporučuje tak, že by vznikl takzvaný slepý svěřenský fond. A to přesto, že nynější správci svěřenských fondů trvají na tom, že je premiér nijak neovládá. 

A co dotace a to, že by je Agrofert přestal využívat? Loni získal rekordních 2,1 miliardy korun... I toto doporučení však může být ve hře.

Původní text ZDE.

Třetím doporučením je možnost pro Babiše, aby se stal řadovým ministrem. „Je třeba poznamenat, že situace premiéra je rozdílná oproti situaci jiných členů vlády, protože je v rozhodujícím postavení toho, kdo předsedá vládě a díky tomu nasměrovává rozhodování a účastní se ho ve vztahu ke všem oblastem,“ píše se podle serveru v právním dokumentu. 

Podle Babiše ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) před měsícem požádala ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO) o právní analýzu. „Je připravená a v pondělí ji projedná vláda,“ uvedl. Poznamenal také, že analýzu právníků Evropské komise zatím neviděl, dozvěděl se o ní z médií.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš v pondělí vyzve české úřady, aby se zabývaly údajným střetem zájmů Babiše a ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD) a zabránily případným škodám souvisejícím s neoprávněným čerpáním dotací. Pro vicepremiéra a šéfa ČSSD Jana Hamáčka je nepřijatelné, aby Česko vracelo dotace za Agrofert. Věc podle něj musí vysvětlovat Babiš, nikoli sociální demokracie.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…