Rakouská vláda dál přitvrzuje. Turkům se to asi líbit nebude

22.07.2018 18:15

Rakouský ministr dopravy Norbert Hofer plánuje, že Turci to budou mít od příštího roku o něco těžší. Zatímco dnes mohou Turci v Rakousku skládat zkoušky na řidičský průkaz v turečtině, od roku 2019 už to možné nebude. Informuje o tom server deníku Kronen Zeitung.

Rakouská vláda dál přitvrzuje. Turkům se to asi líbit nebude
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rakouský prezidentský kandidát Norbert Hofer

Ministr rakouské vlády Norbert Hofer (Svobodní) hodlá přitvrdit vůči turecky mluvícím obyvatelům Rakouska. Od roku 1998 mohli skládat zkoušky na řidičský průkaz v turečtině. Hofer plánuje, že od roku 2019 to možné nebude. Od roku 2019 bude možné zkoušky na řidičský průkaz skládat jen v němčině, angličtině, slovinštině a chorvatštině.

V roce 2017 skládalo zkoušky na řidičský průkaz takřka 300 tisíc řidičů; z toho jen 3631 lidí skládalo zkoušky v turečtině, což je jen zlomek žadatelů o řidičský průkaz. Ministerstvo dopravy věří, že zrušení turečtiny jako jazyka, v němž lze zkoušku složit, ušetří nemalé peníze daňovým poplatníkům. Těm, kteří by snad namítali, že jde o diskriminaci turecky mluvících obyvatel, má ministr Hofer vzkaz. Pokud uznáváme turečtinu za jazyk, v němž lze skládat zkoušky, lze to podle ministra teoreticky chápat i tak, že diskriminujeme Araby, Albánce a příslušníky dalších menšin, kteří se zkrátka musí naučit německy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…