Rakouské volby: Protiimigrační kandidát Hofer a zelený Van der Bellen se střetli v TV. Mělo to šťávu

09.05.2016 12:41

Prezidentský kandidát rakouských Svobodných Norbert Hofer se včera střetl v televizní debatě se svým protikandidátem Alexanderem Van der Bellenem. „Podpásovek“ se sice diváci nedočkali, přesto debata na televizním kanále Puls 4 rozhodně nenudila.

Rakouské volby: Protiimigrační kandidát Hofer a zelený Van der Bellen se střetli v TV. Mělo to šťávu
Foto: FPÖ
Popisek: Norbert Hofer odevzdává hlas

Anketa

Kdo se podle vás nejvíce zasloužil o porážku Hitlera?

1%
84%
hlasovalo: 20689 lidí

Hofer se stal nečekaným vítězem prvního kola prezidentských voleb a ve druhém kole, jež se bude konat 22. května, se utká právě s Van der Bellenem. Toho sice v prvním kole porazil o přibližně patnáct procent, ale to neznamená, že by snad bylo o budoucím prezidentovi Rakouska rozhodnuto. Oba kandidáti vládní koalice socialistů a lidovců v prvním kole neuspěli a předpokládá se, že mnoho jejich voličů podpoří právě profesora Van der Bellena, jenž sice vystupuje jako nezávislý kandidát, ale v minulost vedl rakouské Zelené.

Většina průzkumů přisuzuje oběma politikům přibližně stejné šance. O úspěchu Hofera a Van der Bellena rozhodne do jisté míry, koho nakonec podpoří voliči bývalé předsedkyně nejvyššího soudu Ingmar Griss, jež zaostala v prvním kole jen o dvě procenta za profesorem Van der Bellenem. Ani jeden z poražených z prvního kola však prozatím jasnou podporu ani jednomu z finalistů prezidentských voleb nevyjádřil. Politologové nicméně upozorňují na „naštvanost“ voličů na zavedené politické strany, jež ve společné koalici nejsou schopny řešit ekonomické problémy země.

Podle hodnocení rakouských médií a komentátorů však televizní duel zejména ve své první polovině žádnou ostrou výměnu názorů nepřinesl. „Nečekejte, že budu o svém soupeři říkat něco špatného,“ prohlásil před televizními diváky Hofer a až do konce debaty se svých slov v podstatě držel. Obdobně umírněně se choval také Van der Bellen. Jak uvádí ve svém dnešním tištěném vydání přední rakouský deník Die Presse, Hofer i Van der Bellen totiž usilují o získání středových voličů a chtějí být v prvé řadě „prezidentem všech“.

I přes poměrně gentlemansky vedenou debatu se nicméně oba kandidáti nezdráhali občas „vystrčit růžky“. Hofer mimo jiné připomněl, že jeho rival kdysi podporoval Komunistickou stranu Rakouska (KPÖ). Dvaasedmdesátiletý profesor ekonomie mu na to odvětil, že ve dvaceti dělá chyby každý. „Říká se, že kdo v takto mladém věku nedělá žádné chyby, nemůže se stát slušným člověkem,“ řekl Van der Bellen a na „oplátku“ kritizoval úzké vztahy FPÖ s Národní frontou Marine Le Penové. Na rozdíl od Hofera by na současně nastoleném vládním kurzu nic neměnil. Naopak Hofer by si dokázal představit radikální změnu. Jeho FPÖ ostatně nyní vévodí všem průzkumům.

Deník Kurier včerejší televizní debatu nicméně označil za jistý zlom, protože v dosavadním průběhu kampaně se k osobě svého rivala příliš nevyjadřovali. „V první části debaty měl překvapivě navrch profesor Van der Bellen. Po jeho obvyklé profesorské zdrženlivosti nebylo ani stopy a on působil značně dynamicky,“ cituje deník jednoho z politologů a dodává, že Van der Bellen také varoval před zvýšením nezaměstnanosti, pokud by se stal příštím kancléřem někdo z FPÖ. „Na něco takového by trhy zareagovaly odmítavě. Ekonomické vztahy by se ocitly v nebezpečí.“

Ve druhé části debaty, která se „točila“ kolem migrační politiky a Transatlantické dohody o obchodu a investicích (TTIP), však dle rakouského deníku dominoval spíš Hofer. „V této fázi působil Hofer lépe. Hovořil jasně a srozumitelně, naopak Van der Bellen argumentoval příliš složitě. Bývalý vůdce Zelených také udělal chybu, když příliš upozorňoval na údajně krajně pravicové názory svého oponenta a celé jeho strany. To nebyl z jeho strany dobrý tah, protože tady mohl Hofer vystupovat jako faktická oběť,“ uzavírá deník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…