Rakousko volí prezidenta. Van der Bellen bojuje hlavně s „pohovkou“

09.10.2022 11:48

V Česku si lidé nového prezidenta republiky zvolí za pár měsíců, v lednu 2023. Rakušané si v přímé volbě volí prezidenta teď. Stávající prezident Van der Bellen má podle průzkumů šanci mandát obhájit a pokračovat i v druhém období.

Rakousko volí prezidenta. Van der Bellen bojuje hlavně s „pohovkou“
Foto: Facebook AVdB
Popisek: Alexander Van der Bellen, rakouský prezident

V roce 2016 proti sobě v prezidentských volbách v Rakousku ve druhém kole stáli bývalý předseda Zelených Alexander Van der Bellen a kandidát národně konzervativní Svobodné strany Rakouska (Freiheitliche Partei Österreichs, FPÖ) Norbert Hofer.

Alexander Van der Bellen zmíněné volby těsně vyhrál se ziskem 50,3 % hlasů. Svobodní však průběh hlasování napadli, kvůli podezření na nežádoucí manipulaci s korespondenčními hlasy. A ústavní soud Rakouska nařídil opakování druhého kola. Opakované druhé kolo vyhrál Van der Bellen se ziskem 51,7 % hlasů.

Podle serveru Deutsche Welle má Van der Bellen šanci mandát obhájit. V prvním kole bude stát proti šesti vyzyvatelům. Sám ale vidí největšího konkurenta jinde. „Největším konkurentem v neděli bude pohovka,“ prohlásil na jednom z předvolebních mítinků. S billboardy, které hlásají, že Van der Bellen je „bezpečnou volbou v bouřlivých časech“, kandiduje někdejší lídr Zelených jako nezávislý.

Pokud by Van der Bellen získal přes 50 % hlasů v prvním kole, stane se vítězem. Pokud získá míň, nastane druhé kolo s jeho nejúspěšnějším vyzyvatelem. Tím by podle průzkumů mohl být advokát Walter Rosenkranz, nominant Svobodné strany Rakouska (FPÖ).

Mezi dalšími kandidáty jsou 45letý bloger Gerald Grosz, 35letý šéf Strany piva Dominik Wlazny, 69letý majitel továrny na výrobu obuvi Heinrich Staudinger či 48letý advokát Tassilo Wallentin. Mezi kandidáty není žádná žena,“ napsala k tématu ČTK.

Volební místnosti se uzavřou v 17 hodin.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…