Rakušan: Cenzura nebude! Mějte si rádi Rusko, ale neschvalujte násilí

03.01.2023 10:36

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) se rozhodl popsat, jak se dívá na svobodu slova a boj s dezinformacemi.

Rakušan: Cenzura nebude! Mějte si rádi Rusko, ale neschvalujte násilí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan

Z vlády před časem unikl materiál, který popisoval, jak chce vláda Petra Fialy (ODS) bojovat s dezinformacemi. Podle tohoto materiálu mají v boji s dezinformacemi pomáhat neziskové organizace i některá média. Boj s dezinformacemi má být provázen i finanční podporou ze strany státu.

Tvůrci nového zákona počítají konkrétně s finanční podporou padesáti milionů korun ročně pro neziskové organizace, které se zabývají bojem s dezinformacemi.

„Neziskové organizace se v tomto směru angažují (zejména v oblasti vzdělávání, ověřování faktů a monitoringu aktivit klíčových mezinárodních hráčů) aktivně již několik let a v případě fenoménu, jako jsou dezinformace, hrají nezastupitelnou roli. Také zahraniční zkušenosti ukazují, že některé aktivity v rámci strategické komunikace a čelení dezinformacím je efektivnější a účinnější realizovat prostřednictvím nevládních organizací než v rámci státního sektoru,“ stojí ve zprávě o potřebě boje s dezinformacemi.

O zprávě informoval Deník N.

Šéfredaktor deníku Echo24.cz a Týdeníku Echo Dalibor Balšínek napsal, že v případě zavedení této vládní strategie dojde k zásahu do svobody projevu. „Fialova vláda chystá bezprecedentní zásah do svobody projevu, na špinavou práci si budou najímat neziskovky, které budou nálepkovat, bonzovat a pronásledovat nevhodné názory,“ vyjádřil se k plánu, který též označil za „maďarský model v bruselské úpravě“.

„Celý ten záměr je šílený, podívej se na to. A místo dezinformace si dej proměnou X. Na co máme soudy a stávající legislativu? Proč má vzniknout nová vynucená oborová organizace? 50mega pro bonzáky – pomocnou stráž SNB atd.? Nové prověrkové komise? To není můj marketing,“ pokračoval.

Boj s dezinformacemi

Nakonec vystoupil mluvčí vlády Václav Smolka a jal se vysvětlovat, že uniklý materiál, na kterém se podílelo Ministerstvo vnitra ČR a Úřad vlády ČR, je jen pracovní a může se ještě změnit.

„Vláda si je vědoma nutnosti nastavení strategického přístupu k oblasti dezinformací a dalších hrozeb pro bezpečnostní a strategické zájmy ČR. Stejně důležitá je pro vládu ale i ochrana svobody slova a svobodného přístupu k informacím, podle toho bude postupovat. Do médii unikla pracovní verze strategie pro boj proti dezinfo, která nebyla projednána vládou. Stávající verzi nelze považovat za definitivní, je před námi ještě řada jednání a připomínkových řízení,“ upozornil.

Boj s dezinformacemi

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) se v rozhovoru pro server Aktuálně.cz rozhodl popsat, jak se dívá na svobodu slova a boj s dezinformacemi. V prvé řadě popsal, co je to vlastně dezinformace.

„Existují přece jasně doložitelná fakta. Pokud se například šíří zpráva, že Ukrajinci vyjídají náš zdravotní systém, statistická data prokazují, že je to dezinformace. Ve skutečnosti do zdravotního systému přispívají. Stejně tak jsou dezinformace, že k nám zavlečou nové infekční choroby. Nic takového se nestalo,“ poznamenal.

Hned dodal, že jsou zásadní dezinformace a pak z hlediska státu dezinformace nepodstatné. Stát prý rozhodně nebude říkat, co si lidé mají myslet. Stejně tak prý nikdo nebude vyhozen z Ministerstva vnitra, pokud se na své pracovní pozici rozhodne projevit svůj názor.

„Je nesmysl bojovat za jednu pravdu, kterou určí vláda. Kdybychom to dělali, budeme cenzoři a blázni s totalitním uvažováním,“ podotkl.

Vysvětloval též, že sympatie k Rusku nejsou trestné, ale výzvy k násilí již ano. „Postih hrozí tomu, kdo vyzývá k násilí nebo schvaluje násilí proti nějaké skupině lidí. Takže i vůči Ukrajincům,“ řekl Rakušan.

V roce 2023 má být zákon o boji s dezinformacemi přijat, i když Rakušan připouští, že ještě nějaký čas zabere, než se podaří zapracovat připomínky odborníků. Zákon bude důležitý k tomu, aby pokud stát bude nucen zablokovat nějaký web, aby šlo o soudem přezkoumatelný krok.

„Zásah musí být okamžitě přezkoumatelný soudem, a pokud by byl neadekvátní, musí za to někdo nést odpovědnost. ... Definice, proti čemu by měl zasáhnout, zatím vzniká. Bude úzká, jen v přesně vyjmenovaných případech. Jak jsem zmiňoval, týká se výzev k násilí proti jednotlivci či skupině obyvatel. Třeba výzvy k holocaustu, rasismu. To jsou případy, kterým by měl stát bránit,“ řekl Rakušan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Neschvaluji invazi Ruska na Ukrajinu , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekocůr , 03.01.2023 12:40:16
a taky neschvalují osm let terorizování rusky mluvících Ukrajinců Ukrajinskými nácky

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…