Rakušan? Fiala? Válek? Pirát z předsednictva označil poslance za zm*dy

13.11.2021 4:44 | Ze sítí

Pirátská strana se rozhoduje v referendu o tom, zda budou, či nebudou součástí nové vlády. Připadnout by jim měla tři ministerstva. Poslanec Pirátů Jakub Michálek oznámil svým kolegům na uzavřeném stranickém fóru, že se o post ministra pro legislativu ve vznikající vládě koalic SPOLU, Pirátů a hnutí STAN, snažit nebude. A to z důvodu kumulace funkcí.

Rakušan? Fiala? Válek? Pirát z předsednictva označil poslance za zm*dy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Piráti a Starostové v čele s předsedy Ivanem Bartošem a Vítem Rakušanem spolu s dalšími dvanácti krajskými lídry odstartovali volební kampaň

Michálek je zároveň předsedou poslaneckého klubu. To je důvodem, proč se nakonec členem vlády nestane. Ve čtvrtek Michálek potvrdil dřívější spekulace, že je kandidátem na post ministra a varoval před případnými rezignacemi na poslanecký mandát, které by mohly stranu oslabit.

Anketa

Ještě přitvrdit proti neočkovaným?

20%
78%
hlasovalo: 28294 lidí
Piráti v pátek ráno započali celostranické hlasování o vstupu do vlády. Členské základně byla předložena koaliční smlouva uzavřená mezi pěti politickými stranami a podepsaná v pondělí 8. listopadu.

V debatě na Pirátském fóru se řeší i budoucnost předsedy strany Ivana Bartoše. Vedle ideologické otázky kumulace funkcí, která je pro řadu pirátů důležitým článkem jejich „pirátství, se do debaty promítá i vyřizování účtů za volební neúspěch České pirátské strany v koalici se STAN.

ParlamentníListy.cz se na fórum podívaly v pátek odpoledne. Zajímala nás především otevřená debata mezi členy a příznivci k uvedeným tématům. Oproti jiným stranám totiž Piráti rokují veřejně, pod postoji jsou obvykle podepsáni a nemají problém s vulgaritami. To ostatně potvrzují následující řádky.

Veřejnou diskusi s podtématem Kumulace funkcí pirátských poslanců otevřel jistý Nepokojx.

„Omlouvám se, nejsem člen ČPS a nemám žádné právo dávat nevyžádané rady. Přesto by z pohledu politické aritmetiky (pomíjím vnitřní pravidla strany, které kumulaci vylučují) je nerozumné, aby poslanci byli členy vlády. Máme je jen čtyři a budou plně vytížení, aby udrželi pirátskou značku viditelnou v parlamentní politice. Piráti mají mnoho schopných lidí, kteří se mohou kompetentně ujmout exekutivy a být vidět na místech ministrů a náměstků. Tím se násobí síla a počty lidi prezentujících práci Pirátů,“ napsal.

Na jeho slova reagovali někteří členové i příznivci Bartošovy partaje.

„Strana, která svoje nejzkušenější lidi nedá do vlády, kde mají automatický přístup do médií a jsou neustále vidět, jenom proto, aby se ‚taky dostalo na ostatní‘, nemá rozum,“ uvedl jeden z nich.

Na to pro změnu reagoval člen místního předsednictva Jan Prokop. „Proč si myslíte, že je Ivan Bartoš zkušenější než Ondřej Profant nebo Adam Zábranský (oba nominanti do vládního týmu na MMR)? Znáte je osobně?“ ptal se. „Každá strana potřebuje mít viditelného především předsedu a při vší úctě k oběma pánům, mediální kompetence i známost IB je stejná jako zbytku strany dohromady,“ reagoval pro změnu předešlý pisatel.

Jméno Ondřeje Profanta se v debatě objevilo i poté.

„Odborné erudice Ondřeje Profanta si vážím, ale za ty jeho bílé páprdy ve chvíli, kdy vysíláme k důchodcům stříbrný šíp a on nás s ním střelí do nohy, ať radši vidět není a odvádí dobrou práci někde schovaný v kanclu jako náměstek,“ zmínil další člen místního předsednictva, konkrétně Jan Stehlík.

Toho se ihned chytil shora citovaný Jan Prokop.

Z debaty o kumulaci funkcí pirátských poslanců na jejich fóru

zdroj: forum.pirati.cz

„S těmi páprdy máš pravdu, měl říct klasicky zm**i, ale na to je moc slušnej,“ napsal.

Komentář doplnil zeleným smajlíkem s jointem v ústech.

Anketa

Zvládne Fialova vláda covid lépe než Babišova?

3%
94%
hlasovalo: 36259 lidí
Nikdo z poslanců nebo z vedení nezasáhl.

Připomeňme, že Ondřej Profant promluvil letos v srpnu na akci Prague Pride od srdce a prohlásil, že je těžké prosadit manželství pro všechny, nejen pro heterosexuální páry, protože „Sněmovna je plná konzervativních bílejch páprdů a velká část inklinuje k fašismu. A v této situaci to prosazovat je docela těžký.“

Profant také prosazoval vyškrtnutí kolonky pohlaví z občanského průkazu, protože má za to, že kolonka diskriminuje nebinární osoby.

Do debaty ke kumulaci funkcí se k večeru přidala i Jana Jandová z Karlovarského kraje. Tam mimochodem koalice STAN a Pirátů během sněmovních voleb získala pouze 14 procent. Babišovo ANO přes 33, SPOLU 20 procent.

Jandová věcně odcitovala Republikový výbor.

Který „vyzývá všechny členy strany i nezávislé kandidáty, aby dodržovali Všeobecný kodex veřejného zastupitele. Konkrétně bod 6. Kumulace funkcí „V případě zvolení za Piráty se zavazuji současně vykonávat jen jednu uvolněnou volenou veřejnou funkci (poslanec, senátor, člen vlády, prezident, uvolněný zastupitel apod.) a vyhradit si na výkon veřejné funkce potřebný čas.“ Dalším závěrem Republikového výboru bylo, že „ukládá předsednictvu prověřit plnění a zajistit splnění ustanovení bodu 6 tohoto kodexu u všech představitelů strany na celostátní a vyšší úrovni.“

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Tomáš A. Nový

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…