Rakušan: Naši sponzoři? Jak dort pejska a kočičky. Bulvární informace

13.01.2022 11:04

My jsme tady viděli takový dort pejska a kočičky. Ministr vnitra Vít Rakušan vysvětloval, jak se to má s financováním hnutí STAN.

Rakušan: Naši sponzoři? Jak dort pejska a kočičky. Bulvární informace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan

Předseda STAN Vít Rakušan se ve Sněmovně ocitl pod palbou. Kvůli financování Starostů a nezávislých ho na půdě ostřelovali šéf SPD Tomio Okamura, exministryně financí za hnutí ANO Alena Schillerová i místopředsedkyně Sněmovny Jana Mračková Vildumetzová.

Okamura, Schillerová, která se po svém vystoupení z jednání Sněmovny omluvila na 45 minut s tím, že má pracovní jednání, ale i Mračková Vildumetzová poukazovali na to, že podle informací novinářů dostalo po říjnových sněmovních volbách hnutí STAN dary s vazbami na Kypr, který v rámci EU bývá označován za daňový ráj. A teď se dokonce zdá, že hnutí STAN obdrželo peníze i od firmy s trestně stíhaným podnikatelem.

Vít Rakušan se rozhodl stoupnout si k řečnickému pultíku a promluvil.

Odmítl, že by se hnutí STAN dopustilo čehokoli nezákonného.

„My jsme tady viděli trochu takový dort pejska a kočičky. My jsme tady viděli mnoho různých informací, které se upekly dohromady a působí to potom tak, řekněme až bulvárním, skandálním dojmem,“ začal.

„Já bych se chtěl vrátit k faktům. A prvním faktem, který bych tady chtěl konstatovat, je, že hnutí STAN žádným způsobem neporušilo zákon o financováním politických stran. ... Všechny dary, které jsme přijali, jsou zveřejněny na našem transparentním účtu a všechny dary, které jsme přijali, jsme přijali v souladu se zákonem,“ trval si na svém Rakušan.

Zdůraznil také, že všechny dary pro hnutí STAN pocházejí od lidí původem z České republiky, případně od firem, které daní v České republice, zaměstnávají lidi v České republice a mají české IČO,“ pravil Rakušan.

Jedním dechem dodal, že se hnutí STAN zajímá o to, jestli jeho dárci nejsou v insolvenci, ale to, zda je dárcovská společnost v účetní ztrátě, to už STAN neřeší. Starostové a nezávislí se prý zajímají především o to, aby každý dárce dobře věděl, že za svůj dar neobdrží cokoli nadstandardního.

Konstatoval, že informace, že STAN mohl získat dar od firmy spojené s trestně stíhanou osobou, je pro něj informace nová, a pokud se informace prokáže, hnutí na ni prý zareaguje.

„Pokud se prokáže, že kdokoli, kdo nám poskytl finanční dar a hrozilo by, že tyto peníze mají jakoukoli spojitost s trestnou činností, tak v té chvíli, my, jako hnutí STAN, samozřejmě adekvátně zareagujeme. Takové peníze si jako hnutí STAN samozřejmě nenecháme,“ ujistil všechny.

Nakonec diváky u obrazovek i všechny poslance ujistil, že jako ministr vnitra nemá nadstandardní informace o různých trestních řízeních, protože je ani nesmí mít, takže nelze říci, že by kvůli té či oné kauze chtěl jako ministr ovlivňovat policii.

„Ale teď se vás ptám, vy máte, pokud nemáte přístup do policejních zdrojů, nějaké informace o tom, kdo je trestně stíhaný? Vy máte informace o tom, proti komu v jaké fázi je vedeno trestní stíhání? Já ne! A na nikoho přitom nezaklekávám. Pokud uvažujeme tak, že ministr vnitra získává nadstandardní informace od policie o trestním stíhání, tak to je styl uvažování, které je mi velmi cizí,“ pravil Rakušan.

A pokud by kupříkladu Tomio Okamura chtěl ve věci financování STAN podat trestní oznámení, Rakušan ho požádal, ať tak učiní. Alespoň se prý jasně potvrdí, že hnutí STAN neporušilo zákon.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…