Rakušan v ČT začal počítat: 5000 uprchlíků nás bude stát 1,5 miliardy. Pokud dorazí desítky tisíc...

27.02.2022 14:50

Předpokládaných 5000 uprchlíků z Ukrajiny by státní rozpočet přišlo asi na 1,5 miliardy korun. Pokud by jich dorazily desetitisíce, přišlo by to státní rozpočet na 15 až 20 miliard. V takovém případě by ale pomohla s penězi Evropská unie, protože by šlo o migrační vlnu velkého rozsahu. V dnešních Otázkách Václava Moravce České televize to řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Rakušan v ČT začal počítat: 5000 uprchlíků nás bude stát 1,5 miliardy. Pokud dorazí desítky tisíc...
Foto: Repro ČT
Popisek: Předseda hnutí STAN, Vít Rakušan v Otázkách Václava Moravce

"Zatím se řídíme tím, abychom se dostali k tomu, co je definováno v tom oranžovém a červeném stupni ohrožení, tam se nepohybujeme v těchto částkách. Tohle je opravdu nějaká krajní situace, kde by, ale znovu říkám, byly aktivovány nějaké evropské zdroje, protože to už je migrační vlna velkého rozsahu,“ popsal ministr. Ujistil, že s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS) řeší, jak dostat do rozpočtu ministerstva vnitra peníze, které bezprostředně pomůžou s humanitární krizí vyvolanou ruskou agresí vůči Ukrajině. "Tady se zatím budeme pohybovat v jednotkách miliard," dodal.

Někdejší šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a předseda hnutí Přísaha Róbert Šlachta v ČT vyjádřil názor, že bude nutné navýšit rozpočet vnitra. Šlachta ale současně zdůraznil, že je potřeba chránit české občany. Za velké riziko pokládá, že by této situace využilo Rusko a organizovaný zločin. Vláda by podle něj měla myslet i na tuto možnost. "Věřím, tomu, že to máte, pane ministře, podchycené i v tom, že budeme vědět, koho na území máme," podotkl.

Rakušan s ním souhlasil v tom, že bezpečnost občanů musí být na prvním místě. Uvedl, že metody bezpečnostního screeningu existují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pas, čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…