Rakušan vytáhl na Babiše: Tvrdil nám, že Rusy a Číňany v tendru na Dukovany nechce

27.01.2021 19:46

Premiér Andrej Babiš prý nepočítá s účastí Číny v tendru na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany. Prohlásil to po společném jednání premiéra a opozičních stran předseda Starostů Vít Rakušan. „Premiér Babiš na setkání oznámil, že čínské firmy by se neměly tendru účastnit,“ potvrdil šéf ODS Petr Fiala. Rusko ale z tendru zatím vyloučeno není, ačkoliv opoziční strany před účastí Ruska z bezpečnostního hlediska varují.

Rakušan vytáhl na Babiše: Tvrdil nám, že Rusy a Číňany v tendru na Dukovany nechce
Foto: Radim Panenka
Popisek: Jaderná elektrárna Dukovany

„Poprvé jsem na vlastní uši slyšel z úst pana premiéra, že ta Čína a čínský uchazeč je něco, s čím vláda nepočítá,“ prohlásil Rakušan po schůzce Babiše s předsedy STAN, lidovců, Pirátů, ODS a TOP 09. „Doufejme, že to je nějaký posun, nicméně Rusko jako nějaké geopolitické riziko vnímáno není,“ dodal Rakušan podle informací serveru Aktuálně.cz.

„Premiér Babiš na setkání oznámil, že čínské firmy by se neměly tendru účastnit,“ potvrdil Petr Fiala, podle nějž ale schůzka nic jiného nepřinesla. Jako kosmetický ústupek Babišovo tvrzení bere i šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „To, že je tam určitý ústupek ohledně Číny, je taková nutná věc. Klíčová je účast Ruska. A ta bohužel vyloučena nebyla. To je pro mě velké zklamání z dnešní schůzky," řekla Pekarová Adamová.

Právě vyřazení Ruska z tendru opoziční lídři požadují. „Není možné, aby se dostavby účastnily firmy z Ruska a z Číny. Vláda má jedinečnou šanci vybrat si, zda se staneme vazalskou zemí závislou na tom, jak fouká vítr z východu, nebo budeme energeticky soběstačnější jasně proevropskou zemí,“ shrnula za všechny Pekarová Adamová.

„Naše pozice je pořád stejná, ODS prosazuje, aby uchazeči z Ruska a z Číny nebyli připuštěni do tendru ani jako případní členové konsorcia. To znamená, aby Česká republika oslovila uchazeče z Francie, Jižní Koreje a USA,“ sdělil předseda ODS Petr Fiala.

„Za KDU-ČSL také prosazujeme, aby dodavatel nebyl z Ruska ani z Číny. Z bezpečnostních důvodů považujeme dodavatele z těchto zemí za rizikové, proto chceme, aby těmto firmám nebylo vůbec umožněno se tendru účastnit, “ přidal se předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.   

Zástupci pěti opozičních stran také chtěli, aby návrh zákona o opatřeních k přechodu České republiky k nízkouhlíkové energetice, pod který dostavba Dukovan spadá, nejdříve probral výbor pro bezpečnost. „Je skandální, že poslanci bezpečnostního výboru neměli šanci zákon projednat,“ štve předsedu Pirátů Ivana Bartoše.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Fiala prý na schůzce Babiše upozornil, že pokud bude po letošních volbách vládnout koalice SPOLU, tak ruské a čínské firmy stejně vyškrtne. „Smlouva uzavřená mezi státem a ČEZ dává i příští vládě možnost zasáhnout do tendru a vyřadit z bezpečnostních důvodů jakéhokoliv uchazeče či subdodavatele. Pokud by současná vláda zájemce ohrožující bezpečnost nevyřadila, tak by po volbách – pokud nám voliči dají důvěru k sestavení vlády – naše vláda zasáhla," překvapil Fiala.

Čínu ani Rusko navíc nechtějí z tendru vyřadit ani zástupci podnikatelů a odborářů. „Není na co čekat. Jádro v Česku chceme a potřebujeme, jako podmínku pro útlum uhlí v roce 2038 ho uvádí doporučení Uhelné komise. Vláda si také dala výstavbu nových jaderných bloků jako svůj cíl do programového prohlášení, zatím ale nevypsala ani tendr. Není žádný důvod pro odkládání tak zásadní věci,“ řekl prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák, podle kterého by větší množství uchazečů mohlo přinést nižší cenu.

Proti zapojení ruských a čínských firem se už dříve vyjádřili například senátoři. „Senát vyzývá vládu, aby nepřizvala do soutěže uchazeče z Ruské federace a z Čínské lidové republiky, tedy ze zemí, jejichž samotnou přítomnost v soutěži lze v souladu se strategickými dokumenty státu označit za rizikovou,“ stojí v usnesení Senátu.

Zájem o stavbu nového bloku Dukovan už dříve potvrdilo několik firem –ruský Rosatom, čínská společnost CGN, severoamerická společnost Westinghouse, francouzská EdF a jihokorejská firma KHNP.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…