Rakušana chrání ČT? Divák pátral. A vypekli ho

20.12.2021 13:21 | Komentář

V souvislosti s hnutím STAN se skloňuje jednak jméno Věslava Michalika, který měl být původně ministrem průmyslu a obchodu, a také ostrova Kypr, na kterém některé české společnosti daní své zisky a následně pak sponzorují hnutí STAN. Jeden divák se ptal, zda se dary pro třetí nejsilnější stranu bude zabývat ČT. Ale nepochodil. „Čerpáte ze zdroje, o němž jiní diváci píší, že patří do holdingu Agrofert, a tudíž nemůže být nezávislý a objektivní,“ odpověděli mu z ČT, protože odkazoval na článek iDnesu. Do financí STAN se přitom pustil i Deník N. Dotazy na Víta Rakušana však v Otázkách Václava Moravce chyběly.

Rakušana chrání ČT? Divák pátral. A vypekli ho
Foto: Repro ČT
Popisek: Předseda hnutí STAN, Vít Rakušan v Otázkách Václava Moravce

Anketa

Bude válka mezi Ruskem a Ukrajinou?

20%
77%
hlasovalo: 17529 lidí
Server iDnes 15. prosince odhalil, že na účet hnutí STAN chodí dary v hodnotě 100 až 200 tisíc korun, a to od společností z Kypru nebo od osob, které je ovládají. Za dva měsíce tak STAN měly na účtě přistát 3 miliony korun. Podnikatelé tyto dary komentovat nechtějí, Vít Rakušan odmítá, že by takto bylo možné si koupit vliv na jeho politickou stranu. Jedná se o firmy či skupiny firem, které v Česku vlastní obchodní centra a řada z nich posílá peníze, i když je účetně ve ztrátě.

Proč dostává hnutí dary až po volbách vysvětlovala ředitelka kanceláře Lucie Krejčová. „U některých dárců jsme zaznamenali, že nechtěli poslat dar na kampaň, kterou jsme vedli s Českou pirátskou stranou. To je jedno z možných vysvětlení, proč tito dárci poslali finanční obnos až po volbách,“ uvedla. „Motivaci dárců samozřejmě nemůžeme znát. Můžeme ale vyloučit, že bychom vycházeli jakkoliv vstříc někomu, kdo nás finančně podporuje. Dárce ostatně výslovně v darovací smlouvě podepisuje, že poskytuje dar dobrovolně a nespojuje s ním žádnou protislužbu,“ zdůraznila.

Šéf hnutí STAN a již jmenovaný ministr vnitra Vít Rakušan o víkendu byl hostem Otázek Václava Moravce. Otázku na to, proč na účet hnutí přibývají tyto částky, však od moderátora nedostal. ČT přitom byla na toto téma upozorněna z řad diváků.

Na článek ČT upozornil divák, jehož identita je ParlamentnímListům.cz známa, již 15. prosince a dost útočně. „Bude se o tento skandál zajímat taky ČT? Nebo je to zase fake? Co na to Václav Moravec? Co na to Reportéři ČT? Co na to Nora Fridrichová?  To je ta nová změna, za kterou stojí i ČT? Která vehementně pomáhala vyhrát volby koalicím opozice? Bude to zajímat ČT, anebo ne? Kde je ta vaše nezávislost, vyváženost a objektivita?“ ptal se.

Odpověď od Ladislava Richtrmoce z Diváckého centra ČT přišla až dnes. „Čerpáte ze zdroje, o němž jiní diváci píší, že patří do holdingu Agrofert, a tudíž nemůže být nezávislý a objektivní,“ vzkázal Richtrmoc divákovi a doporučil mu, aby se „i nadále díval na kontinuální zpravodajství ČT“.

Ovšem vazby Starostů a podnikatelů prověřoval také Deník N, který ČT citovala například při informování o nakonec odstoupivším Věslavu Michalikovi. U něho kyperskou společnost vlastnila manželka. A po zjištěních MF Dnes Deník N zjistil, že u těchto darů je opět pozorovatelná stopa Věslava Michalika.

„MF Dnes také upozornila, že Michalik v devadesátých letech jako bankéř pomáhal firmě z této skupiny zajistit investici od mezinárodní banky. Deník N ale zjistil, že místopředseda STAN má na tyto sponzory víc vazeb, a ty jsou těsnější a čerstvější,“ píše. Tato stopa vede přes firmu Lowfield Investments, která patřila Michalikově manželce. Deník N odhalil, že sponzora hnutí vlastnila firma, s níž dříve Michalik podnikal, a jméno Michalik dle Deníku N figuruje i v minulosti a majetkové struktuře dalších firem, které poslaly Starostům a nezávislým desetitisícové až statisícové dary.

„To jenom ukazuje, že o mně mají dobré mínění, když jsou ochotní dát Starostům nějaké peníze,“ řekl Michalik. „Já na tom nevidím nic špatného, když se firmy rozhodnou, že budou v souladu se zákonem a transparentně sponzorovat nějakou politickou stranu,“ dodal místopředseda hnutí pro Deník N. Rakušan pak Deníku N napsal, že mu ohledně Michalika stačí ujištění, že podnikal legálně a poctivě, a nezkoumal s kým vším. A také řekl, že podnikatelé mohou očekávat pouze to, že STAN bude realizovat svůj program, nic víc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…