Rakušanová: Benešovy dekrety zrušit. Jen strašidlo zděděné z komunismu

05.01.2022 8:14 | Glosa

Vláda Petra Fialy (ODS) přislíbila, že proseká první džungli a zruší zbytečné zákony. Už teď prý mají na Ministerstvu vnitra soupis 8 tisíc zákonů určených ke zrušení. Komentátorka Českého rozhlasu, kdysi dlouholetá spolupracovnice Svobodné Evropy, se na politiky zlobí, že v tomto soupisu chybí Benešovy dekrety. Podle Rakušanové by měly být také zrušeny. „Nejsou totiž dneska už ničím jiným než naším vlastním domácím strašidlem zděděným z dob komunismu,“ prohlásila Rakušanová.

Rakušanová: Benešovy dekrety zrušit. Jen strašidlo zděděné z komunismu
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman jmenoval na zámku v Lánech novou vládu v čele s Petrem Fialou

Anketa

Má ministr vnitra Vít Rakušan vaši důvěru?

1%
98%
hlasovalo: 25520 lidí

Odborníci se shodují, že je česká právní džungle příliš hustá a je třeba ji prosekat. Ministr pro legislativu za Piráty Michal Šalomoun na tom podle všeho pilně pracuje a vláda už má soupis asi 8 tisíc zákonů určených ke škrtnutí.

Komentátorka a někdejší emigrantka a zaměstnankyně mnichovské Svobodné Evropy se však zlobí, že v seznamu zákonů určených ke zrušení chybí Benešovy dekrety.

„S čestnou výjimkou lidovců zneužívají mnozí zdejší politici už přes třicet let poválečné dekrety k bezostyšné manipulaci s voliči. Dekrety sice oficiálně prohlašují za „vyhaslé“, ale dokud se z nich dají vykřesat jiskry strachu z tradičního nepřítele, není šance, že by se jich vzdali. Je to pro ně ideální příležitost předvést se v roli chrabrých bojovníků za údajné ‚národní zájmy‘. Obzvlášť v tom vyniká prezident Miloš Zeman,“ poznamenala Rakušanová a připomněla, že prezident Zeman úspěšně hrál se sudetskou kartou proti Karlu Schwarzenbergovi (TOP 09) v prezidentských volbách z roku 2013.

Před pár týdny hrál Zeman se sudetskou kartou i proti ministrovi zahraničí Janu Lipavskému (Piráti). Jedním z důvodů, proč odmítal Lipavského jmenovat ministrem, bylo i to, že Lipavský nadhodil do veřejného prostoru možnost, že by se jeden z tradičních srazů sudetských Němců či jejich potomků mohl konat v České republice. To bylo pro prezidenta Zemana něco nepředstavitelného.

Nakonec však přes proklamace, že Lipavského nikdy nejmenuje, jej členem vlády přece jen jmenoval. 

Rakušanová je přesvědčena, že obavy českých politiků z mezinárodních dopadů, které by mohly po zrušení dekretů nastat, jsou zcela zbytečné, protože dekrety by se nerušily zpětně, ale pouze do budoucna, takže by na základě jejich zrušení nebylo možné vůči Česku uplatňovat žádné majetkové nároky. 

„Vláda Petra Fialy má teď vynikající příležitost to napravit a poválečných dekretů se v rámci odplevelení sbírky zákonů elegantně zbavit. Nejsou totiž dneska už ničím jiným než naším vlastním domácím strašidlem zděděným z dob komunismu,“ uzavřela svůj komentář Rakušanová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…