Ráno a večer. Zelenskyj Ukrajincům sdělil, kdy mají šetřit. Útoky si vybraly svou daň

23.10.2022 7:35

Nemůžeme si rozsvítit, ale stále žijeme jako civilizovaní lidé. Rusové si rozsvítit mohou, ale stále to jsou divoši, protože jen divoši dokážou světu přinést tolik zla. Tak to vidí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který opět promluvil ke svým spoluobčanům i ke světu. Požadoval mimo jiné rozšířit protiruské sankce i na tváře ze showbyznysu.

Ráno a večer. Zelenskyj Ukrajincům sdělil, kdy mají šetřit. Útoky si vybraly svou daň
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Anketa

Má cenu pořádat demonstrace proti vládě?

hlasovalo: 32343 lidí
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v noci ze soboty na neděli opět promluvil ke svým spoluobčanům. Prozradil jim, kde všude Rusové spáchali další teroristické útoky. 

„Geografie tohoto nového masivního úderu je velmi široká: Volyň, Oděsa, Chmelnycká oblast, Kirovohradská oblast, Dněpropetrovská oblast, Rivenská oblast, Mykolajivská oblast, Záporožská oblast a další místa,“ pravil ukrajinský prezident.

Zdůraznil, že vedle civilních objektů mířily ruské rakety a íránské drony na energetickou infrastrukturu. A Zelenskyj požádal všechny své spoluobčany, aby šetřili energií ještě více než dosud.

„Omezte prosím používání spotřebičů, které spotřebovávají velké množství elektrické energie. A to zejména v době největší spotřeby ráno a večer. Věnujte prosím pozornost oznámením místních úřadů a energetických společností o tom, kdy může dojít ke stabilizačním výpadkům ve vaší ulici nebo ve vaší oblasti. Plánujte svůj den s ohledem na tyto informace,“ žádal Zelenskyj.

Oznámil, že na několika místech se už podařilo dodávky elektřiny obnovit. Prezident poděkoval všem, kteří se na obnově dodávek podílejí. Pracovníkům energetických firem, ale i mnoha dalším lidem. Jenže se to nepodařilo všude tam, kde by z pohledu prezidenta bylo záhodno.

„Společně nyní ukazujeme, že ukrajinský život nelze zlomit. I když nás nepřítel může dočasně nechat bez proudu, stejně se mu nikdy nepodaří nechat nás bez touhy věci napravit, napravit a vrátit je do normálu,“ pravil Zelenskyj s tím, že i když si Ukrajinci na mnoha místech nemohou večer rozsvítit, stále žijí své civilizované životy.

„A i nyní – částečně ve tmě – je život v našem státě, na naší Ukrajině, stále civilizovaný. Na rozdíl od Ruska, které nám tuto hrůzu přináší. Tam mají s elektřinou pořád stejnou divočinu jako v dávných dobách. Jen divoši mohou přinést světu takové zlo,“ zaznělo od ukrajinského prezidenta.

Všechny ujistil, že navzdory tomu, co tvrdí ruští propagandisté, údery na energetickou infrastrukturu ukrajinskou armádu nezastaví. Ukrajinští vojáci budou dál osvobozovat svou vlast. Zelenskyj všechny ujistil, že ukrajinští vojáci dál postupují vpřed. A stejně tak prý dělají vše pro to, aby udrželi ukrajinské nebe čisté. Podle Zelenského se podařilo sestřelit dvacet ruských raket, mezi nimi i rakety Kalibr, a 10 íránských dronů. Ukrajinský prezident poděkoval všem příslušníkům protivzdušné obrany.

Volal také po dalším rozšíření protiruských sankcí, a to i na tváře showbyznysu, které hovoří v ruských médiích o ruské invazi na Ukrajinu pozitivně. Stejně tak by se prý seznam sankcí měl rozšířit na zpravodaje i umělce, kteří schvalují prosazení pseudoreferend na okupovaných ukrajinských územích.

„Připravujeme půdu pro rozšíření globální sankční politiky na všechny ruské propagandisty, tzv. názorové vůdce a představitele showbyznysu, kteří podporují nebo ospravedlňují teror,“ pravil Zelenskyj s tím, že ruská armáda na bojišti prohrává a tváře showbyznysu se to snaží před ruským publikem zastřít.

Poté poděkoval všem, kteří v různých částech světa pracují ve prospěch Ukrajiny a rozloučil se tradičním zvoláním „sláva Ukrajině“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…