Ransdorf ve švýcarské bance nic nespáchal. Policie celý případ odložila

12.05.2016 18:05

Švýcarská prokuratura se rozhodla zrušit trestní řízení proti bývalému českému europoslanci Miloslavu Ransdorfovi a třem občanům Slovenské republiky, kteří byli v loňském roce zadrženi v curyšské bance pro podezření z finančního podvodu. Zprávy o tom přinášejí slovenská média, podle kterých švýcarské úřady přiznaly podezřelým odškodné.

Ransdorf ve švýcarské bance nic nespáchal. Policie celý případ odložila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Miloslav Ransdorf

Konkrétně jde o list Pravda, ve kterém se píše, že prokuratura na konci dubna rozhodla o zrušení obvinění v případě všech podezřelých. „Trestní řízení bylo zastaveno. Nebylo prokázáno, že bych se dopustil trestného činu a že bych se pokoušel vykrást banku,“ uvedl bývalý starosta slovenské obce Ivanka u Nitry Peter Guzmický, který byl v souvislosti s případem ve vyšetřovací vazbě.

Guzmický rovněž prohlásil, že všichni účastníci kauzy dostali od Švýcarska odškodné, konkrétní částku ovšem nezmínil. Dodal také, že hodlá žádat odškodné i od samotné švýcarské banky, o tom informuje server Týden.cz.

Co se týče českého politika, v jeho případě do stíhání zasáhla jeho smrt. Ransdorf zemřel náhle letos v lednu. Podle vyjádření vdovy Vlasty Ransdorfové k tomu přispěl i incident ve Švýcarsku. Politik měl údajně cukrovku a k dalšímu zhoršení jeho zdravotního stavu došlo po jeho zadržení, po kterém si prý stěžoval, že mu policie po určitou dobu odmítla poskytnout potřebné léky. Švýcarská policie ovšem odmítla, že by se dopustila jakékoliv chyby v zacházení s europoslancem, uvádí Týden.cz

Všichni čtyři původně stíhaní se od začátku celé aféry hájili tím, že chtěli pouze zprostředkovat kontakt mezi bankou a jejím klientem. Později se ovšem ukázalo, že v případu šlo údajně o dědictví ve výši milionů eur, které se podle nepotvrzených informací léta snaží získat Vladimír Huněk. Podle už dřívějších spekulací médií má na švýcarském bankovním účtu být něco kolem 350 milionů eur (9,5 miliardy korun).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…