Ransdorf znovu ohromil informací od svých zdrojů: V Kyjevě se chystá sesazení Porošenka

17.02.2015 22:45

Kéž bychom měli tak razantního ministra financí jako má Řecko. Schwarzenberg je i dnes "kazišukem" českého exportu, Putin jedná racionálně, když Rusko léčí po "opilci Jelcinovi". Nejen tato slova pronesl v pořadu ČT Události, komentáře komunistický europoslanec Miloslav Ransdorf, za což si následně vysloužil tvrdou kritiku od Jiřího Pospíšila (TOP 09) i Miroslava Poche (ČSSD).

Ransdorf znovu ohromil informací od svých zdrojů: V Kyjevě se chystá sesazení Porošenka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloslav Ransdorf

Europoslanci Miroslav Poche (ČSSD), Jiří Pospíšil (nestr. za TOP 09) a Miloslav Ransdorf (KSČM). diskutovali o návštěvě prezidenta Ruské federace v Maďarsku. Snaží se ruský prezident prohloubit svá spojenectví v některých zemích? Stranou jejich pozornosti nezůstalo ani směřování české zahraniční politiky. Bude jednotnější po schůzce nejvyšších představitelů státu?

Schwarzenberg je i dál "kazišukem", udeřil Ransdorf

"Bylo by skvělé, kdyby pan prezident mluvil méně prorusky, nechválil režim v Číně a podobně. Ale jsem trochu skeptický a nevím, jestli pan prezident bude mírnit své výroky," poznamenal v úvodu Pospíšil. Poche byl v této věci poměrně optimističtější. Shoda podle jeho názoru bude nalezena. A pak promluvil Ransdorf.

"Já myslím, že není třeba jednat jednotným jazykem, ale racionálně a se znalostí věci, což se u nás neděje. Já jsem třeba kdysi Karla Schwarzenberga nazval kazišukem českého exportu a myslím, že na tom můžu trvat," prohlásil komunistický europoslanec, který obratem poukázal na to, že náš export do Ruska roste, zatímco náš vývoz do USA není nijak výrazný.

Proti tomu se ale vymezil Pospíšil s tím, že Karel Schwarzenberg obhajuje lidská práva, což je legitimní a postupuje tím v Havlovské tradici, což ale neznamená, že se nechová racionálně. Ransdorf tato slova odbyl tvrzením, že Havel poškodil naše zbrojovky.

Putin a Maďarsko

Následně se hosté věnovali návštěvě Vladimira Putina v Maďarsku. Pospíšil se obává, že se Putin touto cestou snaží rozdělit EU. Já osobně mám podobný názor jako Polsko či Pobaltí, být velmi obezřetný a v době, kdy Putin porušuje mezinárodní úmluvy, tak s ním omezit diplomatické kontakty na minimum. Mnohem nebezpečnější ale je postoj Řecka, které v podstatě vydírá EU slovy: Pokud nám nepomůžete, tak se obrátíme na Rusko," poznamenal Pospíšil. Ransdorf dodal, že by si přál, aby Česko mělo tak razantního ministra financí jako má Řecko.

Poche opět tu situaci neviděl tak kriticky. Orbán podle jeho názoru dal např. najevo loajalitu vůči NATO a dnes posílá plyn na Ukrajinu. Putin není nebezpečný ani podle Ransdorfa a to i proto, že EU nabídl hospodářskou spolupráci táhnoucí se od Lisabonu po Vladivostok. "To je velmi velkorysá nabídka, ale rozbili ji Američané svým zásahem na Ukrajině," zdůraznil komunistický europoslanec. Podle jeho názoru je třeba především federalizovat Ukrajinu.

Pospíšil a Poche se následně shodli na tom, že je s Ruskem nutno komunikovat, ale rozhodně je třeba tlačit ho k tomu, aby ctilo mezinárodní dohody. Ransdorf to znovu viděl jinak. Putin podle jeho názoru jedná věcně a mnozí čeští politici si o takové věcnosti mohou nechat jen zdát. Komunistický europoslanec sice uznal, že Putin řídí zemi autokraticky, ale podle jeho názoru je to dáno tím, v jak dezolátním stavu ji převzal po "opilci Jelcinovi". V tomto bodě do debaty znovu vstoupil Poche a podotkl, že Putin se snaží ovlivňovat silou okolní země, což vidíme u Moldávie, Abcházie a podobně, čemuž je třeba se jasně bránit.

Přes dva tisíce vojáků NATO u Debalceve

Ransdorf se znovu vyjadřoval také ke svému tvrzení, že je v kotli u města Debalceve obklíčeno na 2200 vojáků NATO. Informaci prý má z různých médií i od vlastních zdrojů. Tytéž zdroje prý Ransdorfa upozornily, že se v Kyjevě chystá sesazení prezidenta Petro Porošenka. Málokdo si prý ale přeje, aby v čele Ukrajiny stanul někdo mnohem radikálnější, než je Porošenko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…