Rázná komunistka v ČT vytáhla vlastizradu spojenou s církevními restitucemi

06.11.2013 21:11

Dlouholetá komunistická poslankyně Kateřina Konečná v Hyde parku ČT zdůraznila, že církevní restituce jsou pro KSČM prioritou. Sporné vydávání národního majetku označila za vlastizradu.

Rázná komunistka v ČT vytáhla vlastizradu spojenou s církevními restitucemi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Konečná

Konečná odmítla říct, za jakých podmínek by KSČM mohla podpořit vládu. „Já nemůžu říct, co podpoříme nebo nepodpoříme, když neznáme programové prohlášení. My chceme moratorium jeden rok na církevní restituce, aby se to prověřilo. Pro KSČM je to podstatné téma a my nechceme zklamat své voliče. Ale až budeme mít programové prohlášení, tak si ho podrobně prostudujeme. My jsme připraveni debatovat a prosazovat náš program s kýmkoli,“ uvedla.

Ne vydávání majetku cizí mocnosti

„Pokud vydáme český majetek cizí mocnosti a tou Vatikán prostě je, tak bych se to neváhala označit jako vlastizradu. Já jsem pro restituční tečku, ale chci ji jasně definovanou a s výčtovým zákonem. Nechci přihlížet tomu, že se tady rozdává majetek někomu, kdo na něj nemá právo,“ zlobila se komunistka.

„Chceme daňovou progresi, na tom si trváme. O výši sazeb jsme připraveni se bavit. Chceme také, aby zisky zahraničních firem zůstávaly u nás,“ pokračovala ve vyjmenovávání komunistických priorit. Mrzí ji, že naše republika nebude mít levicovou vládu. „Je mi to líto. Já jsem si přála levicovou vládu, aby se tu mohly realizovat levicové reformy,“ dodala.

Naivní a hloupý antikomunismus

Poslankyně si nemyslí, že by KSČM neměla koaliční potenciál. „Když se podíváte do krajů, vládneme v deseti krajích ze třinácti. Na vládní úrovni vládní potenciál nemáme často kvůli naivnímu, hloupému antikomunismu. Jako jsme si počkali na místa v krajích, tak si počkáme na místa ve vládě,“ prohlásila optimisticky.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

V Bruselu není socialismus sprosté slovo

V reakci na dotaz diváka odmítla, že by komunistická ideologie přinesla něco špatného. „Žádná ideologie nikdy nikoho nezabila. Vždycky to byli lidé. Žádná smrt není nikdy v pořádku, ale nemyslím si, že je to o ideologii. To, že ji realizují lidé, kteří mají na rukou krev, tak to je vždycky špatně. Tak to ale je. Já na rukou žádnou krev nemám,“ bránila se Konečná.

A dodala, že socialismus se daří prosazovat i v Evropské unii. „To není úplně pravda, že bychom byli obklopeni kapitalistickými státy, protože projekt Evropské unie je de facto projektem socialistickým. Ale chceme měnit Evropu z byrokratické v socialistickou, protože mám pocit, že v současnosti je spíše byrokratická než socialistická. V Bruselu není socialismus sprosté slovo, je to reálný -ismus, který tady je a který se prosazuje,“ pochvalovala si.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…