Reaganův poradce Roberts vzpomíná na Gorbačova. A Biden by se měl stydět

02.09.2022 20:40 | Analýza

„V Rusku dnes není Gorbačov vnímán jako velký vůdce, kterým byl. A v Americe ignorantní mávači vlajky s pruhy a hvězdami chybně zakládají svou pýchu na Reaganově výhře ve studené válce,“ poukazuje bývalý poradce amerického prezidenta Ronalda Reagana Paul Craig Roberts, že ani jedna strana „nerozumí tomu, co se skutečně stalo“ za vlády Reagana a Gorbačova. Objasnil, proč se vztahy Moskvy a Washingtonu nevyvíjely dobře i po konci Gorbačova. Vinu na tom prý nese i současný americký prezident Joe Biden.

Reaganův poradce Roberts vzpomíná na Gorbačova. A Biden by se měl stydět
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Paul Craig Roberts

Anketa

Zaslouží si Michail Sergejevič Gorbačov naši úctu?

59%
36%
hlasovalo: 16805 lidí
Roberts Gorbačova označuje za toho, kdo byl „nejlepším z mladší generace členů komunistické strany“ a připomíná, že „stejně jako americký prezident Reagan, pochopil bezvýchodnost studené války“ a nukleární hrozbu.

Poukázal také na to, že se snažil reformami snížit represe a útrapy, kterým lidé v Sovětském svazu čelili.

Připomíná, že Američané za vlády Reagana nechtěli docílit zhroucení Sovětského svazu, ale jejich cílem bylo „zadržet svévolný konflikt“, který hrozil vyústěním v nukleární armagedon.

Reaganův poradce poukazuje, že si sám prezident byl vědom Gorbačovovy významnosti i velikosti a toho, že chce, aby studená válka skončila. Vůle Ameriky a Gorbačova však nestačila, bránil tomu totiž dle Robertse postoj nedůvěřivých členů sovětského politbyra.

Reaganův plán tedy prý spočíval v pokusu vyprostit nejdříve americkou ekonomiku ze stagflace, a pak všechen tlak hrozícího závodu ve zbrojení vrhnout na Sovětský svaz. „A to s cílem posílit Gorbačovovu snahu ukončit studenou válku a poté vystavit s potížemi se potýkající sovětskou ekonomiku závodu ve zbrojení s oživující se ekonomikou USA,“ poukazuje Roberts, jenž byl spolutvůrce tohoto plánu, který neměl za cíl studenou válku vyhrát, nýbrž ji ukončit, což americký prezident zdůrazňoval.

Zastánci tvrdé linie v Moskvě prý Gorbačova za ústupky Západu kritizovali a Reagan se tak snažil o opatrný postup. A Reagan kromě pozvání Gorbačova do Bílého domu například zakázal jakékoli hanlivé referování o Sovětském svazu. „Nikdo a nic, a dokonce ani CIA, nedokázaly odvrátit konec studené války,“ poukazuje někdejší americký náměstek ministra financí v Reaganově administrativě.  

Obrat vztahů mezi Washingtonem a Moskvou však měl dle něj přijít záhy. Ministr zahraničí v administrativě George Bushe staršího James Baker sice měl podle něj dát Gorbačovovi ujištění, že výměnou za jeho souhlas se sjednocením Německa „nepohne se NATO už ani o píď směrem na východ“, pak ale nastaly změny v samotném Sovětském svazu i v USA a dohoda padla.

Sovětský svaz se krátce nato zhroutil. A podle Robertse ne kvůli Reaganovi, ale kvůli samotným komunistům tvrdé linie a jejich puči, která vedl k pádu sovětské vlády a ke vzestupu Jelcina.

„Gorbačov, sdílející s Reaganem přesvědčení o nesmyslnosti studené války, věřil, že konflikt skončil. A chyba tohoto jeho přesvědčení spočívala v tom, že Washingtonu neporozuměl. Americký prezident může totiž uzavřít dohodu, kterou jeho následník může spálit na popel. Což platí dokonce i pro dokumenty podepsané, ale případ dokumentu nepodepsaného umožnil korupčnímu Clintonovu režimu prohlásit, že žádná dohoda o tom, že se NATO nepohne k ruským hranicím, neexistuje a nikdy ani neexistovala,“ tvrdí Roberts, podle nějž Clinton „zrušil Reaganem a Gorbačovem uzavřené zakončení jedné studené války a nastolil studenou válku druhou“.

Podle Robertse pokračuje v Clintonově směru také další následovník ze strany Demokratů – současný prezident Joe Biden. A ani jedna strana prý dnes „nerozumí tomu, co se skutečně stalo“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …