Řecko přišlo s novým návrhem. Ministři financí eurozóny o něm budou jednat dnes večer

30.06.2015 17:59

Řecko předložilo věřitelům nový návrh, na jehož základě chce získat další finanční pomoc. Požaduje dvouletou dohodu se záchranným fondem eurozóny a souběžnou restrukturalizaci svého dluhu. Oznámil to dnes podle agentury Reuters úřad řeckého premiéra Alexise Tsiprase s tím, že Athény zůstávají u jednacího stolu. Ministři financí eurozóny se budou řeckou žádostí z dnešního odpoledne zabývat večer na mimořádné telekonferenci, uvedl na komunitní síti předseda euroskupiny Jeroen Dijsselbloem.

Řecko přišlo s novým návrhem. Ministři financí eurozóny o něm budou jednat dnes večer
Foto: pixabay.com
Popisek: Řecká krize - ilustrační foto

Řecko má do konce dne uhradit dlužnou splátku Mezinárodnímu měnovému fondu, jinak se dostane do prodlení se splátkami. Dnes rovněž vyprší prodloužený mezinárodní záchranný program pro Řecko.

„Řecká vláda dnes navrhla dvouletou dohodu s ESM (Evropským stabilizačním mechanismem) na úplné pokrytí svých finančních potřeb a s paralelní restrukturalizací dluhu,“ sdělila podle agentury Reuters vláda v prohlášení. „Řecko zůstává u jednacího stolu,“ stojí také v komuniké. Athény budou podle něj vždy usilovat o „schůdné řešení“, aby zůstaly v eurozóně.

ESM je jedním z nástrojů pro země eurozóny, který jim má pomoci překonat ekonomickou krizi poskytováním půjček nebo jinými finančními operacemi. Jeho vznik dohodl summit EU v prosinci 2010.

Podle fondu je řecký státní dluh udržitelný

Fond, který řídí Němec Klaus Regling, ve své červnové zprávě konstatoval, že řecký státní dluh je i přes svou zdánlivě vysokou úroveň udržitelný. Eurozóna totiž už zemi jeho značnou část odpustila a Athény jí nemusejí osm let splácet úroky ani jistinu.

„Mimořádná telekonference euroskupiny dnes večer v 19:00 bruselského času se sejde na projednání oficiální žádosti řecké vlády přijaté toto odpoledne,“ uvedl Dijsselbloem na Twitteru.

O nejnovějším řeckém návrhu toho zatím není příliš známo. Podle agentury Bloomberg Řecko žádá o nový záchranný program, který by tak byl třetím takovým programem v posledních pěti letech.

Představitelé ESM se na dotaz agentury AFP odmítli k věci vyjádřit.

Německý ministr požaduje zrušení řeckého referenda

Řecko by mělo po podání nového návrhu na záchranný program zrušit referendum plánované na neděli, uvedl dnes podle agentury DPA německý vicekancléř a ministr hospodářství Sigmar Gabriel. „Nejlepší by bylo, kdyby pan Tsipras referendum odvolal,“ řekl Gabriel na okraj jednání frakce Sociálnědemokratické strany Německa (SPD) ve Spolkovém sněmu. Nikdo by ale neměl počítat s rychlou dohodou mezi Řeckem a věřiteli, zdůraznil Gabriel.

Schäuble podle agentury DPA varoval šéfa ECB Maria Draghiho před navyšováním pomoci.

Německo nebude o novém návrhu řecké vlády na záchranný program jednat před plánovaným referendem. Podle agentury DPA to dnes uvedla německá kancléřka Angela Merkelová na uzavřeném jednání frakce CDU/CSU ve Spolkovém sněmu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…