Řecko prý bude zvažovat zavření bank

28.06.2015 16:25

O tom, zda zítra zavede kontrolu kapitálu a zavře banky, bude dnes v noci rozhodovat řecká vláda. Řekl to v dnešním rozhovoru s BBC ministr financí Janis Varufakis. Řecké ministerstvo financí okamžitě poté zveřejnilo prohlášení, ve kterém popřelo, že by ministr řekl, že vláda dává přednost zavedení kontroly kapitálu, jak se někde spekulovalo. Takový krok by byl podle ministerstva v rozporu s konceptem měnové unie.

Řecko prý bude zvažovat zavření bank
Foto: pixabay.com
Popisek: Řecká krize - ilustrační foto

Řecké banky jsou nyní pod tlakem kvůli kolapsu jednání mezi Athénami a jejich věřiteli o dohodě, v rámci které mělo Řecko získat peníze ze záchranného programu výměnou za reformy. Obavy o další budoucnost Řecka způsobily, že Řekové začali v sobotu masivně vybírat peníze z bankomatů. Podle odhadů mohli do sobotního odpoledne vybrat 600 milionů až 700 milionů eur. Očekává se, že Řekové budou v masivních výběrech hotovosti z bank pokračovat i v pondělí.

Varufakis na otázku, zda je nevyhnutelné zavedení kontroly kapitálu v zemi, tedy limitů pro výběry hotovosti z bank, a zda se banky v pondělí zavřou, odpověděl: „To je záležitost, na které musíme pracovat přes noc s příslušnými úřady zde v Řecku a ve Frankfurtu.“

Varufakis rovněž uvedl, že podle názoru Řecka měnová unie, která nemůže zaručit funkční banky, a to zejména pod záminkou, že Řekové mají drzost požadovat, že chtějí rozhodnout o své budoucnosti, představuje významné popření principu měnové unie.

Evropská centrální banka mezitím rozhodla, že ponechá program nouzového financování (ELA) pro řecké banky na současné úrovni zhruba 89 miliard eur (2,4 bilionu Kč). Nouzové financování je pro řecké banky jedinou náhradou za odliv vkladů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…