Redaktor Dolejší z Britských listů: Takto se česká média podílejí na ruském imperialismu

14.09.2014 7:29

Redaktor Britských listů Karel Dolejší tvrdí, že některá česká média se podílejí na informačních operacích ruského imperialismu. Poukazuje například na článek, podle něhož Petro Porošenko údajně kráčí ve stopách Viktora Janukovyče a snaží se vyhnout „devastujícím" důsledkům asociační dohody s EU na ukrajinskou ekonomiku. Podle Dolejšího je k tomu ale kyjevský prezident tlačen ruskou stranou.

Redaktor Dolejší z Britských listů: Takto se česká média podílejí na ruském imperialismu
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

Podle Dolejšího například Literární noviny opakují ruskou mantru, podle které asociace s EU Ukrajině hrozí „zničením". Literární noviny prý prezentují zádrhely ohledně ukrajinského přidružení k Unii čistě coby záležitost ekonomické racionality. „A naprosto ignorují masivní ruský nátlak, který celou záležitost od počátku doprovází,“ tvrdí BL a mimo jiné poukazují na to, že Ruská federace vznesla vůči asociační dohodě Ukrajiny a EU přes 2 000 námitek, jejichž zohlednění by dokument fakticky anulovalo. K tomu Rusko připojilo úplatek v podobě snížení cen za zemní plyn.

Co se čtenář v Literárkách nedočte

Když došlo ke svržení Janukovyče, který porušil svůj hlavní volební slib, že s EU podepíše Asociační dohodu, následovala obchodní válka, podpora soukromé armády ruských bělogvardějců a ultranacionalistů financovaných oligarchou Malofějevem na východní Ukrajině. „A nakonec ozbrojený zásah pravidelné ruské armády ve prospěch těchto sil, když jim při minimální efektivní podpoře místního obyvatelstva hrozila vojenská porážka ze strany ukrajinské armády,“ poukazuje redaktor s tím, že nic z toho se v Literárkách čtenář nedočte. „Ty pouze narýsovaly spojnici mezi Janukovyčem a Porošenkem,“ upozorňují.

Dolejší dále píše, že přísně účelově vybrané a záměrně neúplné informování „nezávislých" přátel Kremlu v České republice předkládá démonizaci EU kombinovanou s představováním mocenské elity Ruské federace coby přísně racionálně jednajícího aktéra. „Ústupky, které Kyjev provádí v důsledku ozbrojeného vměšování sousední země na svém území, jsou sanitizovány coby údajně nestranný projev čisté ekonomické racionality,“ uvádí.

Celý text Karla Dolejšího ZDE.

Západní mediální manipulace ohledně válek v Iráku a Jugoslávii jsou ve srovnání s ruskou manipulací jen okresním přeborem

Závěrem přirovnává současnou informační válku ze strany Ruska s informační válkou západních mocenských struktur, která měla v letech 1999 a 2003 zabezpečit hladký průběh invazí do Jugoslávie a Iráku. „S ohledem na informační zabezpečení letošního ruského vměšování na Ukrajině se ale obě zmíněné mediální kampaně jeví jako polovičaté, příliš jednoduché a amatérské. Informační operace konkurenčního imperialismu posílají lži o iráckých zbraních hromadného ničení do okresního přeboru a stanoví úplně nový standard manipulace mediálním spotřebitelem,“ dodává redaktor serveru Britské listy a zpochybňuje nezávislost médií, která se na „těchto manipulacích zcela nekriticky podílejí".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…