Ředitel psychiatrie vymýšlel opatření proti opakování se tragédie ve Žďáru

15.10.2014 21:01

Není možné všechny duševně nemocné lidi zavřít do léčeben, říká v reakci na tragédii způsobenou duševně nemocnou ženou ve Žďáru nad Sázavou ředitel bohnické psychiatrické léčebny Martin Hollý. Uvedl to v rozhovoru pro server Zdravotnickýdeník.cz. Podle Hollého by se pravděpodobnost opakování takových tragédií dala snížit zavedením mobilních asertivních služeb.

Ředitel psychiatrie vymýšlel opatření proti opakování se tragédie ve Žďáru
Foto: kriminalistický technik
Popisek: Autentické foto z místa činu, digitálně obarveno

To by v podstatě byly školené psychiatrické sestry a speciální pracovníci, kteří udržují aktivní kontakt s lidmi, propuštěnými z ústavu a mají vytipovány komplikovanější pacienty. „Snaží se je sledovat velice intenzivně, tedy dělat to, co ambulance nikdy – i když budou dobře financovány – dělat nebudou,“ uvedl Hollý.

Během jednoho roku trpí duševní poruchou 38% lidí

Podle něj ale není možné, aby byli všichni nemocní trvale zavřeni v léčebnách. Už jenom proto, že se odhaduje, že v Evropě během jednoho roku trpí duševní poruchou 38 procent lidí. „Můžeme si tak představit ústavy pro 3,8 milionů lidí v České republice. Samozřejmě to přeháním, protože vážně duševně nemocných je ve skutečnosti méně, ale cesta trvalé institucionalizace není cestou civilizovanou a evropskou,“ uvedl Hollý.

Podle něj potřebujeme vytvořit adekvátní servis pro život nemocných mimo ústav. „Nemusíme jít daleko - v Evropě fungují komunitní mobilní týmy a služby, které dokážou poskytovat komplexní péči pro lidi, kteří nejsou hospitalizováni,“ uvedl s tím, že ani v současnosti nežijí všichni duševně nemocní v ústavech, ale z celkem asi 600 tisíc lidí, kteří v ČR trpí duševní poruchou, je to jen zhruba 60 tisíc osob.

Pomohly by mobilní asertivní služby

Co by pomohlo, by byly mobilní asertivní služby, čili školené psychiatrické sestry a speciální pracovníci, kteří udržují aktivní kontakt s lidmi, propuštěnými z ústavu a mají vytipovány komplikovanější pacienty. „Je to koncept center duševního zdraví, která by se měla zřizovat na území pro cca 100 tisíc obyvatel a starat se o cca 200 vážně duševně nemocných lidí, pokud vycházíme z odhadů jejich výskytu v populaci. Mezi nimi se ojediněle vyskytují i lidé, kteří mohou být potenciálně nebezpeční,“ uvedl Hollý s tím, že zavedení tohoto systému sníží pravděpodobnost, že nám unikne zhoršení nemocí u duševně nemocného, jehož důsledkem může být hrůzný čin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…