Referendum o Brexitu: Z Bruselu právě přišel šokující ohlas

05.07.2016 13:17

K pochybovačům o britském referendu se přidal i šéf zahraničního výboru Evropského parlamentu Elmar Brok. Jako mnoho dalších totiž vystoupil s názorem, že výsledek referenda není závazný a rozhodnutí o vystoupení z EU je tedy na britské vládě. Informuje Týden.cz.

Referendum o Brexitu: Z Bruselu právě přišel šokující ohlas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brexit, ilustrační koláž

„Při rozhodnutí o Brexitu šlo o poradní referendum. Není pro britskou vládu závazné,“ tvrdí Brok, podle kterého si britská vláda musí „co nejrychleji udělat jasno“, jinak s ní nebude nikdo jednat.

V rozhovoru pro Passauer Neue Presse nešetřil kritikou na dva největší stoupence Brexitu, Borise Johnsona a Nigela Farage, kteří podle něj nedokáží nést důsledky svého jednání a přistoupit k řešení nastalé situace.

Celý text zde

Farageovo odstoupení z funkce a Johnsonovo rozhodnutí nekandidovat na premiéra jsou podle něj odrazem jejich nezodpovědného postupu. V obou dvou vidí především „ničitele“, které „poháněla hlavně pýcha“.

Brok přitom není zdaleka jediný, kdo tvrdí, že referendum nebylo ve své podstatě závazné a tudíž je třeba počkat na výsledek rozhodnutí britské vlády. Ta je však v současné situaci takřka v troskách, jelikož většina známých tváří ztratila důvěru voličů i spolustranníků, či se přímo vzdala svých postů.

Vládu však před předčasným rozhodováním varovala i právní firma Mishcon de Reya, která hrozí žalobou, v případě že by se současný či budoucí premiér rozhodl odvolat se na článek 50 Lisabonské smlouvy a započít tak výstupová jednání. K tomu totiž potřebuje nejdřív svolení britského parlamentu.

A podle bývalého britského vicepremiéra a šéfa Liberálních demokratů Nicka Clegga je v současné situaci zcela nemožné dosáhnout ve vládě konsensu. Politik jí dokonce ani nepřisuzuje dostatečný mandát na to, aby mohla rozhodovat o budoucnosti a tudíž je podle něj nutné zorganizovat parlamentní volby, v nichž každý kandidát na premiéra přijde se svoji vlastní vizí britské budoucnosti.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …