Referendum o církevních restitucích nebude, naznačil Sobotka

10.11.2013 17:49

Ústřední výkonný výbor sociální demokracie, respektive tisková konference následující po jeho zasedání, vyjasnila situaci. Předseda strany Bohuslav Sobotka totiž de facto smetl pod stůl konání referenda o církevních restitucích.

Referendum o církevních restitucích nebude, naznačil Sobotka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kostel sv. Mikuláše v Praze

Podle předsedy ČSSD je pro vypsání referenda potřeba ve sněmovně sehnat sto dvacet hlasů, které nevidí. Například pro potenciální spojence sociálních demokratů, křesťanské demokraty a Babišovo hnutí ANO, jde podle jejich slov o uzavřené téma. Obdobně by se k hlasování zřejmě postavily i strany, které zasedaly ve vládě, jíž jsou restituce dílem, tedy TOP 09 a ODS. „Jsme skeptičtí k tomu, co by takové referendum mohlo rozhodnout," řekl Sobotka s dodatkem, že hlasování by „pouze potvrdilo již známý fakt, že většina lidí je proti restitucím ve schválené podobě“, a šlo by tak jen o mrhání prostředky. Připustil však, že kdyby se podařilo spojit potřebných sto dvacet poslanců, bude jeho strana o podobě hlasování jednat.

Nicméně otázku podle očekávání hodlá na nadcházejících jednáních o sestavení vlády otevřít. „Máme za důležité otevřít otázku revize církevních restitucí v rámci vyjednávání o příští vládě a tuto otázku je připravena sociální demokracie otevřít a skutečně se nám jedná o to, abychom revidovali církevní restituce, snížili jejich finanční dopady na rozpočet, zabránili tomu, aby se vydávaly majetky, které jsou sporné z hlediska hranice 25. únor 1948," uvedl předseda Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…