Reflex: Bradáčová odstavila plukovníka, aby měla pod palcem vše

09.05.2013 10:17

Nový pohled na odstavení šéfa protikorupční policie Tomáše Martince a jeho spory se státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou přináší v časopise Reflex komentátor Bohumil Pečinka. Podle něj nešlo ani tak o osobní spory, ale spíše o vliv na policisty vyšetřující korupci.

Reflex: Bradáčová odstavila plukovníka, aby měla pod palcem vše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lenka Bradáčová

„Není podstatné, v jakých kulisách se spor odehrával a co řekl jeden druhému. Podstatou je, do jaké míry budou narušeny velitelské pravomoci v rámci protikorupční policie,“ píše se v Reflexu.

Lenka Bradáčová patří mezi ty, kteří velmi tvrdě prosazují nový zákon o státním zastupitelství. Ten už leží ve sněmovně a je v podstatě dílem skupiny státních zástupců kolem ní, kteří dlouhodobě požadují změny ve fungování zastupitelství. A jednou z nejpodstatnějších novinek je zavedení speciálního zastupitelství zaměřeného na korupci, které by bylo de facto vyňato ze struktury státních zastupitelství a se zdůvodněním boje proti korupci získalo značnou míru nezávislosti.

Právě Bradáčová má velký zájem stanout v čele tohoto útvaru, mezi právníky nazývaného „protikorupční speciál“. Tím by získala značnou nezávislost a navíc prostor vyšetřovat prakticky kteréhokoliv veřejného činitele v zemi.

Spor mezi Bradáčovou a Martincem se však týkal především policejních detektivů. Uvažuje se totiž rovněž o tom, že protikorupčnímu speciálu by podléhal zvláštní policejní útvar, který by se zaměřoval právě na vyšetřování korupce. Bradáčová by jako šéfka speciálu tak mohla úkolovat detektivy a měla pod palcem prakticky veškeré vyšetřování korupce v zemi.

To se pochopitelně nelíbilo Martincovi, který řídil policejní Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK). Nově zřízený protikorupční útvar by jeho protikorupčním detektivům přímo konkuroval, pokud by ÚOKFK rovnou nepohltil. V obou případech by se rozhodující moc nad vyšetřováním korupce přesunula od Martince k Bradáčové. Vzhledem k možnostem, které tento post nabízí, je prý pochopitelné, že se mezi oběma rozpoutal takový střet.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…