Reflex: Přestup Pospíšila do TOP 09. Nová Kalouskova hra

22.03.2012 9:49

V blízké budoucnosti není vyloučeno, že ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil přestoupí do TOP 09 a s sebou pomyslně vezme i určitou část voličů své nyní domovské ODS. Alespoň tak soudí redaktor Reflexu Bohumil Pečinka v dnešním komentáři, v němž jmenuje tři rizika Nečasova vládního kabinetu.

Reflex: Přestup Pospíšila do TOP 09. Nová Kalouskova hra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Současných rozporů na státním zastupitelství, za který ze své funkce nese právě Pospíšil odpovědnost, se podle Pečinky snaží „lišácky“ využít první místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek, který prý Pospíšila  "obratně vtahuje do hry na jeho přestup do TOP 09". To by vedlo nejen k oslabení pozice premiéra, ale s Pospíšilem by do TOP 09 logicky mohlo odejít i určité množství voličů občanských demokratů.¨

Schwarzenberg – Kalouskova ruční brzda

Vládu by však, jak Pečinka dále píše, oslabil i médii předvídaný odchod ministra zahraničí Karla Schwarzenberga z vlády v souvislosti s počátkem jeho prezidentské kampaně. Kníže totiž prý působí jako ruční brzda Miroslava Kalouska. Pokud kníže Schwarzenberg odejde, bude podle komentáře Kalousek ještě méně předvídatelným.

Pečinka také zmiňuje právě probíhající soudní spor mezi předsedou poslanců Věcí veřejných Vítem Bártou a bývalými poslanci VV Jaroslavem Škárkou a Kristýnou Kočí. Větší šance na soudní výhru a tedy i očištění svého  jména má podle Bohumila Pečinky Vít Bárta, neboť protistrana prý nepřišla s příliš přesvědčivými novými argumenty.

Nastoupí bojovnice Karolína „Xena“ Peake

Podle informací Reflexu je nahrávka, kterou soudu předložil Jaroslav Škárka z úplně jiného dne, než exposlanec VV tvrdil u soudu. Existuje údajně také záznam rozhovoru policisty Petrlíčka s asistentem poslance Stanislava Humla, dalšího z odpadlíků VV. Z nahrávky je prý patrné, že někteří lidé výměnou za finanční odměnu poptávali svědectví na Víta Bártu.

Dle Pečinkových slov by v této situaci měla roli sehrát především místopředsedkyně vlády Karolína Peake a z Věcí veřejných vytvořit jakousi protikorupční platformu, která by byla doplňkem dvou zbývajících koaličních stran. Dokresluje to i obrázek v článku, kde je Peakce vyobrazena jako bojovná princezna Xena s mečem v ruce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…