RegioJet boří mýty a České dráhy přicházejí o miliony

22.11.2011 11:52

Ano, to můžeme, to dovedeme. Radim Jančura si bezpochyby obamovské heslo vzal k srdci. Vyjel se žlutými vlaky RegioJet na trať Praha-Ostrava a najednou i České dráhy zjišťují, že spousta věcí jde.

RegioJet boří mýty a České dráhy přicházejí o miliony
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlaky ČD - ilustrační foto

Kožené sedačky, špína, nesmyslné stání v polích, drahé jízdné a vůbec žádný servis. Tak vypadaly jízdy rychlíky Českých drah. A vypadají tak dodnes - ovšem s výjimkou trasy Praha-Ostrava, na níž vyjely žluté vlaky RegioJet. Ty totiž zahrnuly cestující stejným standardem, jaký znají ze žlutých autobusů Student Agency, jíž je RegioJet dceřinnou společností. Příjemné stevardky, balená voda, káva a čaj, wi-fi připojení (+ zásuvky na elektřinu).

Dráhy, ač oficiálně popírají, že by změnami reagovaly na nástup RegioJetu, na stejné trati výrazně zlevnily, nasadily novější vlaky a dokonce nabízejí ke každé jízdence nealkoholický nápoj zdarma. Naposledy navíc zjistily, že se nemusí půl hodiny někde jen tak stát.

Jak uvádějí Hospodářské noviny, vlaky na střední a východní Slovensko totiž od nepaměti půl hodiny stály v Bohumíně. Jančura si ale řekl, že RegioJet bude zajíždět až do Žiliny a v Bohumíně stát nebude. Náhle i České dráhy zjistily, že se tam stát nemusí.

České dráhy už kvůli RegioJetu přišly o desítky milionů

RegioJet si udržuje obsazenost spojů mezi 80 až 90 procenty a to činí tržby kolem 12 milionů korun, o které logicky přicházejí ČD. Jančura přitom nasadil jen tři vlaky po čtyřech vagonech, tedy dohromady kapacitu, jakou má jediný vlak Eurocity. Spustil ale lavinu, České dráhy se ve zlepšeních a výhodách (pouze na této trati) mohou přetrhnout. 

Největší přínos vstupu RegioJet na koleje dosud okupované Českými dráhami ovšem vidí cestující na výrazném zlepšení služeb. Bohužel jen cestující na trase Praha-Ostrava, potažmo Žilina. "Je otázka, jestli je rolí ČD zajišťovat dopravní obslužnost, nebo exhibovat na jedné trati," podotkl k tomu podle HN mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj.

Čtěte:

Začněte uklízet a starat se o klienty, nařídily ČD. Vyjíždí RegioJet

A je to tu. České dráhy kvůli konkurenci zlevní

Dobeš nechce RegioJet na trati Praha-Brno. ČD zůstanou

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…