Registrace prezidentských kandidátů přezkoumá senát, který rozpustil extremisty

26.11.2012 12:27

O případných stížnostech kandidátů vyřazených z prezidentské volby bude u Nejvyššího správního soudu (NSS) rozhodovat týž senát, který v roce 2010 rozpustil Dělnickou stranu. Sedmičlenný tým má na starosti návrhy na rozpuštění či pozastavení činnosti politických stran a veškeré volební stížnosti. Drtivou většinu své agendy rozhoduje bez veřejného jednání. Informuje ČTK.

Registrace prezidentských kandidátů přezkoumá senát, který rozpustil extremisty
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Návrhy související s registrací prezidentských kandidátů lze podle mluvčí NSS Sylvy Dostálové podávat do středy. Senát o nich musí rozhodnout do 13. prosince. Pevně stanovené lhůty mívá senát také při projednávání volebních stížností, dosud je vždy dodržel.

Volební senát rozpustil Dělnickou stranu

Senátu předsedá Vojtěch Šimíček, docent brněnské právnické fakulty, autor odborných publikací. Počátkem loňského roku měl dostat cenu Právník roku v kategorii správního práva, ale pocty se sám vzdal. Členem senátu je také předseda NSS Josef Baxa. Dále v něm zasedají Radan Malík, Jakub Camrda, Zdeněk Kühn, Jan Passer a Petr Průcha. Jejich průměrný věk činí 47 let. Jde o respektované odborníky, kteří často vedle justiční kariéry rozvíjejí také akademickou dráhu. Sedm členů senátu se dohromady pyšní osmnácti tituly, je mezi nimi jeden profesor a dva docenti.

Nejznámějším verdiktem volebního senátu je rozpuštění Dělnické strany. Soud tehdy dospěl k závěru, že strana je extremistická a ohrožuje demokracii. Soudci našli v jejím programu, idejích a symbolech xenofobní a šovinistické prvky, rasistický podtext a návaznost na nacionální socialismus.

V historii samostatné ČR to bylo poprvé, kdy soud rozpustil některou ze stran kvůli její politické činnosti. Jinak ale senát běžně rozpouští či pozastavuje činnost politických stran kvůli nedodání výročních finančních zpráv.

Po podzimních volbách řešil senát pět podnětů

Senát řeší také volební stížnosti. Po letošních podzimních volbách dostal pět podnětů, žádnému z nich nevyhověl. Senát většinou postupuje zdrženlivě. Pokud zjistí chybu ve volebním procesu, která nemohla ovlivnit celkový výsledek voleb, tak nenařizuje nové hlasování.

Tentýž senát se zabývá také místními a krajskými referendy. Koncem října senát vůbec poprvé sám vyhlásil místní referendum. Proběhne v Praze 7, lidé tam budou hlasovat o kritériích pro výběr nového sídla městské části. Soud tak vyhověl lidem, kteří se obávali předražení nové radnice.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

dezinfománie

Dobrý den, zajímalo by mě, co si myslíte o tomto komentáři Zahradila -https://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Zahradil-ODS-Zaznamenanihodne-vyrony-dezinfomanie-755567. Dále by mě zajímalo, co s těmi dezinformacemi pořád máte a co za ně vlastně považujete? Protože se zdá, že tato vl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žádný Čech neuteče. 6 815 000 Kč za minibyt je jen začátek

12:45 Žádný Čech neuteče. 6 815 000 Kč za minibyt je jen začátek

Úrokové sazby klesají zatím jen pomalejším tempem a ani hypotéky příliš nezlevňují, což by mohlo vyv…