Remíza ČSSD a ODS. Tak zatím vypadá Středočeský kraj po pádu Ratha

04.10.2012 13:57

Ve Středočeském kraji výrazně zeslábla voličská podpora ČSSD i ODS. Aktuální volební model ukazuje, že sociální demokraté ztratili až 15 procent voličů, svou úlohu v tom mohla sehrát i korupční kauza někdejšího hejtmana za ČSSD Davida Ratha. ODS přišla o 13 procent příznivců, přestože byla poslední čtyři roky v opozici. Komunistům však podpora Ratha neuškodila.

Remíza ČSSD a ODS. Tak zatím vypadá Středočeský kraj po pádu Ratha
Foto: Archiv
Popisek: Volební místnost

Volební model agentury ppm factum, jenž uveřejnil Český rozhlas, naznačuje, že nejsilnějšími politickými stranami v regionu zůstávají ČSSD a ODS. Shodně je podporuje něco přes dvacet procent voličů. Třetí je TOP 09 s téměř 13 procenty voličů a čtvrtí komunisté s 9,5 procenty. Pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do zastupitelstva by překročili ještě zemanovci se 6 procenty voličů.

Komunisté zůstávají na svém

Porovnání volebního modelu s reálným výsledkem ze zatím posledních krajských voleb ukazují, že se voliči poměrně výrazně odklánějí jak od ČSSD, tak od ODS a hledají nové subjekty, kterým jsou ochotni dát důvěru. ČSSD v posledních volbách získala 35 procent voličů a ODS jen o dvě procenta méně.

Stojí za pozornost, že tichá podpora jednobarevné vlády ČSSD v kraji neuškodila komunistům. Přestože by se bez jejich podpory neobešel někdejší hejtman Rath, který teď sedí za mřížemi, voličům to zřejmě nevadí. V roce 2008 získala KSČM 9 procent hlasů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…