Reportér Rozhlasu Janek Kroupa má brát až 120 tisíc měsíčně. Desítky týdnů jsme žádali o přesný počet článků, které za ty peníze napsal. Tady je ohromující výsledek

27.09.2018 17:01

Již více jak před půl rokem jsme se snažili zjistit, kolik materiálů sepsal a vydal novinář Českého rozhlasu Janek Kroupa. Ovšem marně, nikdo nám neodpověděl. Proto naše redakce celou záležitost posunula až k Radě Českého rozhlasu, která rozhodla, že nám má vedení redakce Rozhlasu uvést přesný počet materiálů, které Kroupa vydal. Na odpověď jsme také museli čekat velmi dlouho, ale nakonec jsme se po více jak třech měsících dočkali.

Reportér Rozhlasu Janek Kroupa má brát až 120 tisíc měsíčně. Desítky týdnů jsme žádali o přesný počet článků, které za ty peníze napsal. Tady je ohromující výsledek
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

„Janek Kroupa je investigativním reportérem, který se zároveň podílí na sběru námětů pro investigativní redakce, na dramaturgii zpracovávaných reportáží a jejich editování. Rozhoduje, po diskusi s nadřízenými, která témata zpracuje osobně, a která bude z různých důvodů zpracovávat někdo z kolegů – reportérů. V příloze posílám seznam materiálů, na nichž se Janek Kroupa od začátku roku 2018 tím či oním způsobem podílel,“ napsal nám ředitel zpravodajství Jan Pokorný.

V příloze mailu měl být seznam článků napsaných novinářem Jankem Kroupou. A opravdu tam byl dlouhý seznam článků vydaných za tento rok, konkrétně jich bylo dvaaosmdesát. Ovšem autor Janek Kroupa byl podepsán pouze u čtyř.

Byl to článek z 28. února s názvem: Fotbalový Eden s plombou. Banka zablokovala Číňanům majetek za miliardy, z 30. března: Tajné jednání: hradní kancléř Mynář se sešel s advokátem hackera Nikulina, z 5. dubna článek: Odtajněná hra o Nikulina: peníze z Ruska měly zajistit lobbing u Pelikána a jako poslední 14. května: Aplikace pro seniory Turistiáda stála 3 miliony, ale ‚nefunguje‘. Chtěli mě uplatit, tvrdí tvůrce. Má nahrávku.

Ostatní články byly podepsány Kroupovými kolegy. V médiích přitom platí jasný úzus, že novinář je v článku uveden i tehdy, kdy se na jeho tvorbě podílí. Nic takového však se jménem novináře Kroupy spojit nešlo.

 
Foto: Ukázka ze seznamu článků, ani jednoho ovšem není autor Janek Kroupa
 

Nutno dodat, že i přes dlouhé čekání nebyl seznam kompletní. V našem dotazu znělo, že nám jde konkrétně o období od 1. ledna 2017 do 31. května letošního roku. Počet článku za rok 2017 jsme tedy neobdrželi. Stejně tak nevíme, kolik materiálů Kroupa napsal od května, tedy od doby, kdy po informaci pátráme.

Anketa

,,Za komunismu Romové museli pracovat. Většinou pracovali jako kopáči, a když odmítli pracovat, byli označeni za osoby práce se štítící a šli do vězení," řekl Miloš Zeman. Vadí vám to?

3%
97%
hlasovalo: 16954 lidí
Již dříve jsme se také neúspěšně snažili zjistit, jaká je oficiální výše platu investigativního reportéra Janka Kroupy, který podle našich informací bere měsíčně kolem 120 tisíc, ke kterým si ještě připisuje odměny.

Přitom Kroupa je podle oficiálního webu “řadovým“ reportérem, nikoli vedoucím či šéfem nějaké části redakce. Zde se hodí přirovnání, jaký plat má generální ředitel Českého rozhlasu. René Zavoral bere 160 tisíc měsíčně. To je na rozdíl od příjmů Janka Kroupy věc veřejná.

Na názor, co říkají tomu, že novinář, který s takto štědrým platem sepsal během devíti měsíců pouze čtyři články, jsme se zeptali předsedkyně Rady Hany Dohnálkové, místopředsedy Jiřího Vejvody, celé Rady Českého rozhlasu a také tiskového mluvčího Rady Miroslava Dittricha. Jediným, kdo nám svoje vyjádření poskytl, byl radní Tomáš Kňourek. Ostatní mlčeli.

„Připomínám, že radní Českého rozhlasu až na výjimky nesmějí zasahovat do personálních a už vůbec ne do mzdových otázek. Ty jsou věcí vedení Českého rozhlasu. Nicméně pokud jsou vaše informace správné, tak by se je mělo dovědět co nejvíce koncesionářů, kteří musejí každý měsíc povinně platit poplatek. Doporučuji především důchodce, zdravotní sestry, pokladní v supermarketech, učitele, záchranáře, hasiče, policisty, svobodné matky či nájemníky v bytech filantropa Bakaly," řekl nám radní Českého rozhlasu Tomáš Kňourek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…