Řešíme takové píčoviny, překvapila novinářka Uhlová po návratu z fabrik, kde zkoušela pracovat za žebráckou mzdu

06.09.2017 7:50

Novinářka Saša Uhlová si v uplynulém půl roce vyzkoušela práci za minimální mzdu. Pracovala tak v prádelně, drůbežárně, v továrně na výrobu žiletek. Nyní o tom hovořila v pořadu DVtv.cz.

Řešíme takové píčoviny, překvapila novinářka Uhlová po návratu z fabrik, kde zkoušela pracovat za žebráckou mzdu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Možná jsem to v některých ohledech čekala horší,“ zmínila k tomu Uhlová, jež sdělila, že šlo o práci s přesčasy, o těžkou práci za minimální peníze. „Chtěla jsem, aby se o těchto věcech začalo víc mluvit,“ sdělila. Připadá jí totiž neuvěřitelné, že lidé, kteří dělají těžkou a pro společnost nepostradatelnou práci, nemají odpovídající mzdu, aby uživili rodinu.

„Není to otázka volby. V té prádelně, kde jsem pracovala, měli zaměstnanci minimální mzdu. Poslal je tam pracák, když by tu práci nevzali, pracák je vyřadí. Systém je k té práci zkrátka dotlačí,“ zmínila k tomu Uhlová. „Cesta ke změně je jedině taková, že se lidé spojí a začnou vyjednávat o jiných podmínkách,“ dodala.

Anketa

Proč Češi málo stávkují?

hlasovalo: 868 lidí

Zaměstnanců je podle ní nyní nedostatek, tak by se mohli ozvat. „Diskurs ale je, že stávkovat je špatné. Zaměstnanci mají být spokojení a nemají si stěžovat,“ podotkla však Uhlová.

Pohovořila pak také o špatných pracovních podmínkách. „Jsou práce, kde dělat něco šest hodin znamená, že se nemůžete zastavit, nedojít na záchod. Jsou provozy, kam se nesmí brát ani jídlo, ani pití. Je to poměrně dlouhá doba, že se nemůžete napít. Nevysvětlí vám pak také například zadanou práci a pak křičí a nadávají,“ vyprávěla novinářka.

Závěrem zmínila svůj změněný pohled na svět. „Řešíme trochu jako píčoviny. Žádné jiné slovo mě nenapadá. Ono třeba nemusí být zbytečná ta debata jako taková, ale to zaujetí. Ať už je to o básničku Žáčka, kdy já souhlasím s tím, že mě to trochu uráží, že by holky byly na světě jen proto, že jsou maminky, ale nevěnovala bych tolik zaujetí, jako diskusi o tom, nebo bych nevěnovala tolik tomu, co řekl tamhle někde Ovčáček, protože furt něco... Ty lidi mu na to skáčou. Neustále se debatuje o tom, co řekl Zeman. Zítra zase řeknou něco hrozného a nemá cenu se tím zabývat,“ dodala závěrem Uhlová. 

Celé video najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…