Respekt chtěl ukázat, jak to chodí u zemanovců. Takto to dopadlo

26.08.2013 12:51

Značně neortodoxní reportáž o řadových členech Strany práv občanů - zemanovců přinesl týdeník Respekt. Magazín si z více než tří tisíc členů strany vybral jednu osmnáctiletou slečnu, jednoho podnikatele a jednoho potomka komunistického funkcionáře, aby „ukázal“, jak to u zemanovců chodí.

Respekt chtěl ukázat, jak to chodí u zemanovců. Takto to dopadlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Týdeník Respekt, ovládaný miliardářem Zdeňkem Bakalou a dříve vlastněný Karlem Schwarzenbergem, se pokusil monitorovat poměry ve Straně práv občanů - zemanovci. Jeho redaktorka se vypravila do několika regionálních sdružení SPOZ a pokusila se dokázat, že za stranou stojí některé podivné praktiky.

V Karlovarském kraji reportéři pronikli přímo na schůzi místního sdružení, kde byla přijímána za členku osmnáctiletá dívka. „O politice toho moc nevím, musím si to načíst,“ sdělila jim, a redaktoři z těchto slov dovodili, že nemá politické ambice a do strany vstupuje pouze proto, že ji k tomu přiměli její otec a babička, kteří již členy zemanovců jsou.

Na této schůzi se lidé z Respektu sešli s předsedou sdružení ze sousedního Sokolova, který se jim pochlubil, že on dokázal zlanařit k zemanovcům ještě mladší dívky. „Z pětačtyřiceti členů v Sokolově je polovině míň než jednadvacet let a většinou jsou to slečny. O politice ti mladí vědí prdlajs, musím jim vysvětlit, o co v ní jde,“ vybrali si z jeho slov v Respektu. Pak bez jakéhokoliv doložení napsali, že zmíněný funkcionář děvčatům na diskotékách nad panákem vykládá, že za komunistů se žilo líp.

Poté se redaktorka rozjela na jižní Moravu, kde jsou zemanovci zastoupeni nejpočetněji, evidují zde již 450 straníků. Zde proto Respekt více než funkcionáři zajímali řadoví členové, z nichž si vybrali jednoho, který založil buňku v jedné z brněnských městských částí, přičemž považovali za nutné zdůraznit, že se jedná o realitního makléře. U dalšího nově vstupujícího člena zase Respekt zdůraznil, že se nechce vyjadřovat ke spekulacím o financování zemanovců a k prezentaci jeho názorů si vybrali výrok „Miloš Zeman je ostřílený politik, takže ví, jak uspět“.

Jako třetí region si Bakalův týdeník vybral střední Čechy, kde se místní vedení snažilo zabránit „politickému turismu“ a lidem, kteří doposud byli členy jiné strany, vyměřilo roční čekací lhůtu. Respekt však považoval za nutné náležitě „rozmáznout“, že toto pravidlo v jednom případě nebylo dodrženo na příkaz vedení strany. Jednalo se o Miloše Adamce, syna někdejšího komunistického premiéra Ladislava Adamce. „Chtějí nám ho dát z centrály nahoru na kandidátku. Prý za ním jdou peníze,“ ocitoval Respekt zklamaného středočeského funkcionáře.   


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…