Respekt se loučí se Sobotkou: Pohádkový hrdina. Na počátku slabý, pak sílil a vždy byl na správné straně

25.03.2018 16:06

Expremiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) za pár dní ve vrcholné politice, ve které prožil ví než dvacet let svého života. Šéfredaktor týdeníku Respekt Erik Tabery zhodnotil Sobotkovo působení na pozici premiéra. Použil k tomu slova o pohádkovém hrdinovi, který se zpočátku jevil jako slabý, ale postupně sílil.

Respekt se loučí se Sobotkou: Pohádkový hrdina. Na počátku slabý, pak sílil a vždy byl na správné straně
Foto: Twitter
Popisek: Bohuslav Sobotka jede metrem. Foto koluje po sociálních sítích

1. dubna 2018 bude jedna věc jinak. Bohuslav Sobotka již nebude poslance. Ve sněmovně seděl od poloviny 90. let a postupně se vypracoval z mladého politika - absolventa práv až na premiéra. A jaký byl premiér. Podle Erika Taberyho měl spoustu chyb. Kupříkladu měl reagovat razantněji na obsazení ukrajinského poloostrova Krym Rusko armádou.  Podobných chyb by se našla celá řada. Především v závěru své politické kariéry dělal podle Taberyho některá politická rozhodnutí zbrkle a jeho postup působil nekoncepče.

„I v pohádkách však máme rádi příběhy, kdy se na první pohled malý, slabý a zpočátku k dění kolem sebe lhostejný hrdina probudí a vydá se měnit svět. Sobotka se stal premiérem v čase zásadních dějinných zvratů. Rusko opět projevilo svůj nekonečný hlad po cizím území a napadlo Ukrajinu. Války v Sýrii a dalších zemích pak vyvolaly velkou migrační vlnu, která dorazila do Evropy. Na domácí scéně čelil ve své vládě ambicióznímu Andreji Babišovi, žádná pravidla nectícímu prezidentu Miloši Zemanovi a rebelům ve vlastní straně. Ti se ho dokonce ve spolupráci s prezidentem pokoušeli svrhnout," napsal o Sobotkovi Tabery.

Nakonec se ale přece jen většinou postavil na správnou stranu. A především to byl premiér který vystupoval slušně a důstojně, což se o některých jeho předchůdcích říct nedalo. Navíc nebylo pochyb o jeho prozápadní orientaci. Jen je podle novináře škoda, že v české politice stačí tak málo.

Pro dokreslení Tabery dodal, že Sobotka nebyl vizuálně lákavým politikem, což je v časech, kdy se na sociálních sítích objevují miliony fotek, počítaje v to i fotky politiků, představuje problém.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…