Respekt udeřil na ty, kteří v současné krizi fandí Putinovi

20.03.2014 12:21

V Česku se podle komentátora serveru Respekt.cz Jiřího Leschtiny tvoří koalice „putinovců“. Tento proud sympatizantů ruské expanze je podle komentátora poskládán z antihavlistů, odpůrců Bruselu a rovněž těch, kteří touží po ztracené moci.

Respekt udeřil na ty, kteří v současné krizi fandí Putinovi
Foto: www.kremlin.ru
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Za pozornost podle něj stojí nejen čerstvě založený Spolek přátel Ruska v České republice, který založil bývalý senátor Jiří Vyvadil, ale zejména prý „rychlá rusifikace“ části pravice kolem strany Ne Bruselu a v okolí Václava Klause.

Díky tomu se prý mezi přáteli Ruska ocitá kromě Klausových hradních spolupracovníků nebo novináře Adama B. Bartoše například Petr Štěpánek, funkcionář krajské úrovně ve stále ještě sněmovní ODS. Leschtina se zamýšlí, co tyto lidi k podpoře Ruska vede.

„Svou roli zřejmě sehrává psychické rozpoložení lidí, kteří se umanutě vyhraňují vůči všemu, co připomíná hodnoty a myšlenky Václava Havla,“ myslí si. Právě Havlovi sympatizanti jsou totiž podle něj nejrozhodnějšími odpůrci Putinova násilnického úsilí.

Celý text Jiřího Leschtiny ZDE

Navíc prý moskevská propaganda viní z vyprovokování „kyjevského puče“ vedle USA i EU, což usnadňuje orientaci všem, kteří automaticky přikládají záporné znaménko všemu, co přichází z Bruselu.

„V situaci, kdy Putin směřuje k obnovení 'říše zla' i za cenu vojenské agrese, se musí rozhodnout,“ burcuje komentátor. Volbou je prý jen Evropská unie, která se navzdory nedokonalostem opírá o víru v demokracii a lidská práva, a nebo Rusko,  dospívající k „autokracii podpořené ideologií národního bolševismu“.

Zastánce druhé možnosti Leschtina označuje za podporovatele Putina, kteří pro strach z domnělého nebezpečí Bruselu vystavují naši zemi nebezpečí skutečnému. Otázkou je prý pouze to, zda tak činí v zoufalé pomatenosti, nebo vědomě ve spolupráci s ruskou ambasádou.

Značná část českých putinovců navíc podle něj Brusel nenávidí pro jeho hodnoty právního státu, které brání zneužívání moci a neumožňují setrvání u lizu natrvalo. „Dost českých putinistů si zřejmě uvědomuje, že v demokratických volbách už se k moci nevrátí,“ píše Leschtina.           

Síla putinovců se prý může dnes stát zanedbatelná, ale vyplatí se je sledovat. Zejména pokud se Putin nespokojí s Krymem a bude ve svém pojídání sousedů pokračovat.  V tom případě prý poroste i důležitost zastánců „vyváženějšího postoje“.

„Kremelský vůdce to v úterním projevu řekl jasně: Krym patří k Rusku proto, že jsou tam hroby sovětských vojáků. Přesně tak ovšem Leonid Brežněv zdůvodnil okupaci Československa našim politikům uneseným do Kremlu,“ varuje závěrem Leschtina před českými putinovci.  

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…