Restituce církvím jdou dál. Už chybí jen krůček. Rudí zuří

06.06.2012 19:12

Církevní restituce prošly druhým čtením a jsou jen krok od schválení sněmovnou.

Restituce církvím jdou dál. Už chybí jen krůček. Rudí zuří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pozemky a peníze církvi jako omluva státu za minulé křivdy

Vládní návrh na majetkové vyrovnání státu s církvemi je po téměř pětihodinové debatě ve sněmovně krok od schválení. ČSSD spolu s VV navrhly zrušit finanční náhradu církvím za nevydané nemovitosti a vracet jen majetek, který církve nejen vlastnily, ale také užívaly.

Komunisté neprosadili ani vrácení zákona k přepracování, ani k novému projednání ve výborech, chtějí normu zamítnout.

Ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09) ale předem podpořila jen upřesnění, podle něhož by církve musely prokázat, že jim majetek patřil, jak to prosadila ODS ve sněmovním ústavně právním výboru.



Do závěrečného čtení

Sociální demokraté potom navrhli přerušit jednání o restitucích do čtvrtečního dopoledne. Občanští demokraté kontrovali návrhem na dvouminutovou přestávku. Sněmovna nakonec v hlasování ani jeden návrh nepřijala a krátce nato poslala kontroverzní návrh zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi do závěrečného schvalování.

Církve mají podle vládní předlohy dostat zhruba polovinu svého někdejšího majetku v hodnotě asi 75 miliard korun, který nyní vlastní stát. Za ostatní by měly dostat finanční náhradu 59 miliard korun, navýšenou o inflaci, během příštích 30 let, přičemž stát přestane církvím hradit například platy duchovních.



Místo hodinek se vrací orloj

Poslance  zaujal příměr ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) o vracení ukradených hodinek. Několik z nich jej komentovalo; například podle předsedy poslanců ČSSD Jeronýma Tejce se církvím místo hodinek má vracet orloj.

Příměr Kalousek použil v replice na vystoupení šéfa národních socialistů Jiřího Paroubka, podle kterého by se měly restituce odložit do doby lepší ekonomické situace. Ministr financí uvedl, že je to stejné, jako by Paroubkovi ukradl hodinky, dal je do zastavárny, byl přistižen a všichni říkali: "Je přece jasné, že teď, když se tomu Kalouskovi daří tak špatně, tak nemůže tomu Paroubkovi ty hodinky, co mu ukradl, vrátit, to musíme počkat, až se mu bude dařit lépe." 

Tejc poznamenal, že je pro vrácení hodinek. "Tady místo hodinek se má vrátit orloj," řekl.

Příměr "vrtal v hlavě" také dalšímu sociálnímu demokratovi Stanislavu Humlovi. "A opravdu si myslím, že se o krádeži páně Paroubkových hodinek dá těžko mluvit, když je používal po celou tu dobu pan Kalousek a pan Paroubek mu do nich ještě kupoval baterky," uvedl.

Kalouskovu repliku využil i k vlastnímu příměru Daniel Korte (TOP 09), když vysvětloval, že Paroubkovu dědečkovi ukradli hodinky, někdo je 40 let nosil a Paroubek se dalších 20 let domáhal jejich návratu. "A po 20 letech, když má zloděj být přinucen je vydat, řekne: 'No moment, ale to musí ten dědeček dokázat, že vůbec byly jeho.' Na to já říkám, že zloděj možná nevěděl, komu ty hodinky bere, ale věděl, že nejsou jeho," podotkl Korte.

 

reklama

autor: ann, čtk

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…