Restituce nejsou a nebyly pro církev rozhodující faktor, tvrdí Duka

12.05.2012 21:52

Podle arcibiskupa Dominika Duky nikdy nebyla otázka restitucí pro církev rozhodující otázkou. Dokazuje to na historickém příkladu z 16. století, kdy bylo obnoveno pražské arcibiskupství.

Restituce nejsou a nebyly pro církev rozhodující faktor, tvrdí Duka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský arcibiskup Dominik Duka

Antonín Brus byl v 16. století jmenován pražským arcibiskupem poté, co jeho úřad byl na 140 let zrušen. „Příběh arcibiskupa Antonína Bruse je také zárukou, že otázka restituce církevního majetku není a nebyla rozhodujícím faktorem pro život katolické církve v českém státě. K částečnému odškodnění a k majetkoprávnímu vyrovnání po obnovení arcibiskupství došlo až po sto letech za kardinála Arnošta Vojtěcha Harracha," píše Dominik Duka v tzv. pastýřském listě.

List byl zveřejněn u příležitosti oslav 450 let obnoveného pražského arcibiskupství. Arcibiskup a kardinál Duka se zde celkově zamýšlí nad historickou postavou Bruse. Podle něj nemalou měrou přispěl k povznesení země, když bylo pražské arcibiskupství prázdné kvůli husitským válkám.

Poslanci nyní posuzují návrh zákona o navrácení majetku církvím. Podle návrhu vlády by měl stát od roku 2013 postupně vyplatit 59 miliard korun (zhodnocených o případnou inflaci). Církve také dostanou zpět 56 procent majetku, za to bude ukončeno jejich placení z rozpočtu státu. Celý proces by měl trvat 17 let.

Církevní restituce jsou dlouhodobě kontroverzní téma. Veřejnost je podle průzkumů proti navrácení majetku, pochybují o něm ale nejen oni a opozice. I někteří odborníci se nedávno vyjádřili, zdali by se kvůli špatné ekonomické situaci neměly restituce pozastavit.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…